Вероятно вече сте прочели за бъдещия паметник на Роналд Рейгън, който ще посреща посетителите на Южния парк в София. Едни въздъхнаха "Най-после", а други се възмутиха "Откъде накъде?" Всеки има право на мнение, но новината за паметника на 40-ия поред президент на Съединените американски щати не е новина. 

Решението за това е на Столичния общински съвет (СОС) и е взето още на 6 октомври 2011 г. То звучи така:

"1. Дава съгласие за поставяне на бюст-паметник на Президента на САЩ Роналд Рейгън в алея "Роналд Рейгън" на Южния парк в София, след съгласуване с Дирекция "Архитектура и градоустройство.

2. Средствата за изработване и поставяне на бюст-паметника на Президента Роналд Рейгън в София да бъдат изцяло за сметка на Инициативния комитет за поставяне на бюст-паметник на Президента Роналд Рейгън в София."

Ето го решението:

А откъде се взе тази алея "Роналд Рейгън"? 

Решението отново е на СОС и е взето няколко месеца по-рано - на 14 април 2011 г. Предложението е на тогавашния общински съветник от Синята коалиция (СДС) Стефан Иванов. 

"Това е човекът, който заедно с Маргарет Тачър и Хелмут Кол направи възможно падането на комунизма и приобщаването на България към нормалните държави", обясни пред Клуб Z мотивите си Иванов.

Преди пет години съветниците от БСП не гласуват за предложението, а председателят на червената група Желю Бойчев обявява, че няма да участват и в дебатите. 

След като вече има алея на името на Рейгън, бившият председател на СОС Владимир Кисьов (СДС) оглавява инициативен комитет за поставяне на паметник, който започва да събира привърженици и средства. 

Но и това не е цялата история. Още шест години по-рано - през 2005 година, Стефан Иванов внася в СОС друго предложение, свързано с Роналд Рейгън. Тогава обаче Съветът отхвърля идеята му паркът, известен като "Мир и дружба" в Студентски град, да носи името на бившия американски президент. 

Иванов тогава внася предложението, което е получил от името на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) - тяхна е първоначалната идея. По-късно ФНСД се включва и в Инициативния комитет за паметника. 

Комитетът минава през всички процедури и бившият главен архитект на София Петър Диков подписва схемата за разполане на паметника, т.е. решава къде точно в парка да бъде поставен - накрая на входната алея откъм бул. "Витоша", вляво от "Птиците" и в съседство с паметника на бившия генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер. Ето схемата:

И след като всичко това е отдавна решено, защо чак днес научаваме за този паметник?

Не, не научаваме днес. Има достатъчно съобщения в медиите още от 2011 година. Днес просто някой е попаднал на обявата за конкурса за изработване на паметника на сайта на Съюза на българските художници. Инициативният комитет е решил да покани СБХ за процедурата, за да бъде изборът прозрачен и да няма спорове по избора на скулптор и модел. Конкурсът също не е от днес - той е обявен на 4 февруари тази година и продължава до 15 април. 

Конкурсната програма е кратка:

"Паметникът да представлява реалистично претворен бюст на Президента на САЩ Роналд Рейгън".

Материалите са бронз и камък. Височината на бюста заедно с постамента не трябва да надхвърля 3 метра, а самият бюст - 90 см. 

Общият бюджет за изработване и поставяне на бюст-паметника е в размер на 30 000 лева.

На 20 април журите ще избере трите най-добри проекта - първият ще получи награда от 3000 лева и възлагане на проекта, вторият и третият - по 2000 и 1000 лева. 

В журито влизат представители на Инициативния комитет - адв. Стоян Трайков, д-р Борислав Бориславов и адв. Георги Ненков. От името на СБХ - Богомил Живков, който е председател на журито, Тодор Ламбов и Цветослав Христов. Арх. Георги Бакалов от Съюза на архитектите в България, Весела Радоева от Министерството на външните работи, Тодор Гунчев от ФНСД, един представител на посолството на САЩ и представители на Young America's Foundation.