Балканският маршрут, който минава през България, остава главният път за хероина от Азия до Европа, а канабисът остава най-употребяваният наркотик в Стария континет, показва публикувания днес доклад на ЕС за пазара на наркотици. Той е подготвен от Европейски център за наблюдение на наркотиците и пристрастяването в Лисабон, Португалия.

Балканският маршрут има три разклонения, пише в доклада. Южното е през Гърция и Албания за Италия; централното минава през България, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения и северното върви от България през Румъния към Унгария, Австрия, Чехия, Полша или Германия.

Главните доставчици на хероина са турски организирани престъпни групи, които регистрират легален бизнес в съседните страни, включително в България, за да прикрива трафика, пише в документа. 

Той отбелязва рекордни заловени доставки от 2013 година насам, като общите количества са достигнали 5,6 тона през 2013 година и 6,4 тона през 2014 година. Все по-често са залавяни индивидуални пратки от над 100 килограма.

Европейците употребяват канабис за средно 9,3 милиарда евро годишно, като през отчетените години стойността му варира между 8,4 милиарда и 12,9 милиарда евро и заема 38 на сто от пазара на наркотици на дребно, пише в доклада. Миналата година са го пушили поне 22 милиона европейци (колкото е населението на Румъния), а всеки ден го приема 1 на сто от населението на ЕС, т.е. над 5 милиона души.

На второ място е хероинът с годишен оборот от 6,8 милиарда евро, на трето - кокаинът с 5,7 милиарда евро и на последно място са амфетамините и метаамфетамините, които носят на трафикантите по 1,8 милиарда евро годишно.

По-голямата част от канабиса в ЕС е местно отгледан, но има и трафик от Мароко, който върви успоредно с нелегалната имиграция от Северна Африка се посочва в доклада.

При хероина главен производител на първичния продукт - опиумен мак - остава Афганистан, но има и признаци на диверсификация - под формата на лекарства предписвани от лекар и на нови синтетични опиеиди.

Карибите и Западна Африка остават традиционни доставчици на кокаин, докато Централна Америка се появява като нововъзникващ. Използването на корабни контейнери за внос на тази дрога през големите европейски пристанища продължава да бъде проблем, е отбелязано в доклада. Тук бизнеса държат колумбийски, нигерийски и италиански престъпни групи в сътрудничество с холандски, британски и испански.

Като главни производители на амфетамини в Европа документът посочва Белгия и Холандия, а на метаамфетамини - Чехия.

Разнообразие от нови психоактивни вещества (НПВ) се продава открито като "законни" заместители на забранените наркотици. Няма признаци за намаляване на производството им. Само през миналата година е било съобщено за 100 НПВ, а ЕС наблюдава над 560 със специална система за ранно предупреждение. Възможни са поръчките им на едро по интернет, след което биват опаковани на дребно и продавани свободно или на черния пазар.