Британският премиер Дейвид Камерън достигна най-ниските нива на рейтинга си от юли 2013 г. насам. За първи път одобрението към него е по-ниско от това към лидера на Лейбъристката партия Джеймс Корбин. Данните от петък са на YouGov. 

Една трета от британците смятат, че Камерън се справя добре като министър-председател, но мнозинството - 58 на сто, оценяват дейността му негативно. 

Резултатите на Корбин са малко по-добри - 30% положителни оценки срещу 52 на сто отрицателни.

Все пак рейтингът на Камерън не е достигнал дъното-най-ниското одобрение към него от 31% е било през май 2012 г.

През седмицата британският премиер се оказа в центъра на скандал, свързан с Досиетата "Панама". В четири свои изявления от "Даунинг стрийт" избягваха въпроса дали Камерън е имал акции в офшорните компании на своя починал баща, които се оказаха в панамските документи. Оттам витиевато отговаряха, че става дума за "лични въпроси".

КАМЕРЪН ПРИЗНА, ЧЕ Е ИМАЛ АКЦИИ В ОФШОРКАТА НА БАЩА СИ

Чак в четвъртък вечерта пред телевизията Ай Ти Ви премиерът призна, че е имал дялове за 31 500 британски лири, които продал през 2010 г. преди да стане министър-председател. Критиците питат обаче защо Камерън не е декларирал тези притежания през 2005 г., когато стана депутат.

От YouGov уточняват, че изследването е завършено преди признанието на премиера, но отразява колебливото му поведение през седмицата. Все пак спадът на популярността на Камерън вътре в собствената му партия - 71% одобрение сред консерваторите през януари и 44% сега, се дължи повече на позицията му по отношение на Европа, отколкото на избягването на плащането на данъци, обясняват от социологическата агенция.

На въпрос "На кого имате повече доверие да се справи с избягването на неплащането на данъци", най-висок резултат получава Джереми Корбин. 39 на сто от участниците в допитването казват, че му вярват. Британският премиер Камерън получава едва 23 на сто. 

В проучването има и въпроси, свързани с разкритията на панамските документи. 73 на сто от британците смятат, че "течът" на тази информация е "полезен за обществото". Процентът е значително по-голям от 46-те на сто, които одобряваха изнасянето на данни от Едуард Сноудън. Според британците най-високите нива на финансова корупция са в Русия и Китай- съответно 77% и 72%, както и в САЩ - 68%. За собствената си страна голяма корупция подозират 61 на сто от анкетираните.