Турция трябва да изпълни всички условия, за да отпаднат европейските визи за нейните граждани, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Парламентарната асамблея на Съвет на Европа в Страсбург. Според ЕС досега Турция е изпълнила 19 от 72 критерия за безвизов режим с ЕС. "Ние работим към визова либерализация за турските граждани. Турция трябва да изпълни всички останали условия", каза Юнкер. "Визовата либерализация е въпрос на критерии. Критериите няма да бъдат разводнени в случая на Турция". Отпадането е на визите е част от сделка, която ЕС сключи с Турция на 18 март т.г., за да приема тя обратно незаконни мигранти влезли в ЕС от нейна територия. Европа освен това удвои финансирането в помощ на 2,5-та милиона сирийски и иракски бежанци в Турция до 6 млрд. евро до 2018 година и се съгласи да приема от нея за презаселване толкова сирийски бежанци колкото мигранти без право на межднародна закрила е върнала там. Турция трябва да осигурява пълна междунардна закрила на всички, които ЕС ѝ върне, не само на сирийците, подчерта днес Юнкер, посочвайки, че това също ще бъде условия за отпадането на визите, което в Анкара очакват до юни. След среща с Юнкер в Страсбург днес турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че държавата му изпълнява всички условия по миграционната сделка и по-скоро тя би могла да има претенции към ЕС. Днес Комисията съобщи, че е отпуснала още 110 млн. евро за нуждите на бежанците в Турция, с което одобрените досега суми стават общо 187 млн. евро.

Европейската комисия обяви днес, че предоставя на 83 млн. евро по линия на нов инструмент за спешна хуманитарна помощ в рамките на ЕС, който тя предложи на 2 март т.г.. Парите са предназначени да подобрят условията на живот на бежанците в Гърция. Те  ще бъдат незабавно отпуснати на Върховния комисариат за бежанците на ООН, Международната федерация на Червения кръст и шест международни неправителствени организации, казва в съобщение Комисията.

 

План за подкрепа и свързване на националните инициативи за дигитализация на индустията представи днес в Брюксел Европейската комисия. Тя също предложи конкретни мерки, които да ускорят развитието на общи стандарти в приоритетни области като комуникационните мрежи от пето поколение и киберсигурността и в модернизацията на обществените услуги. Като част от обявения днес план Комисията започва работа по създаването на европейски информационен облак, който като начало ще даде на 1,7-те млн. учени в ЕС и 70-те милиона специалисти работещи в изследванията и технологиите виртуално пространство да складират, управляват, анализират и използват свободно изследователски данни. Еврокомисарят по науката и изследванията Карлуш Моедаш каза, че до 2020 година учените в Европа трябва да имат свободен достъп до тези данни, за да прочетат част от които днес трябва да плащат. За целта Комисията осигурява 50 млн. евро за пилотен проект, с който ще започне създаването на облака. Освен това Комисията възнамерява да инвестира 500 млн. евро в общоевропейска мрежа от дигитални иновационни центрове, които да работят за нуждите на бизнеса. Планът превдижда и едромащабни пилотни проекти в областта на интернета на вещите, напредналите технологии, интелигентните градове и домове, свързаните автомобили и мобилните здравни услуги.