"По-скоро е неразбираемо какво точно цели ремонтът в Изборния кодекс", коментира пред БНТ политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Според него така ще стане възможно преди изборите да не знаем какви ще са правилата, по които те ще се проведат. А това определено е "лоша практика".

"И принципите за ремонта остават неясни. Ако вземем за пример задължителния вот, ще видим, че той ще създаде трудности на хората да участват в изборите с въвеждането на активна регистрация например", смята политологът.

Той допълни, че избирателната система би могла да създаде чрез някаква инженерна дейност някакъв вид еднопартийно правителство. Въпросът е дали подобни усилия имат смисъл.

"По-сериозният политически въпрос е не каква е технологията на гласуването, а какво искаме да постигнем с приеманите промени", е мнението на Нено Димов, председател на Института за дясна политика.

Нено Димов

Той смята, че партиите ще бъдат поставени в нова ситуация. Не е ясно дали те ще успеят да реагират адекватно. Според Димов, ако ще се случват някакви промени в политическото пространство в България, те ще бъдат вляво.

"Управлението би могло да се характеризира с нестабилност, която води до спирането на ключови реформи, от които се нуждаем. При ясно управляваща и ясно опозиционна партии реформите биха били осъществими и приети много по-лесно на базата на компромиси. Не може една реформа да се направи за 4 години и да е устойчива във времето", заяви Димов.

На въпроса дали Слави Трифонов се превръща в политически играч, и то ядосан играч, Даниел Смилов каза, че има такава тенденция. Инициираният от него референдум бил платформа за влизане на телевизионния водещ в политиката. Нено Димов допълни, че ако Слави Трифонов иска да влезе с тази платформа в политическия живот, той трябва ясно да заяви желанието си, за да могат да гледат на него като на политически играч и да го анализират.