България продължава да е държавата с най-ниско средно почасово възнаграждение сред държавите в Европейския съюз. Това показват обобщените данни на европейското статистическо бюро Евростат.

У нас средното почасово възнаграждение за 2015 година е било 4,1 евро. Според данните на базираната в Люксембург институция надницата се е увеличила с 6,8% спрямо 2014 година, но това изобщо не е достатъчно да стигнем по доходи Румъния, която пък категорично е втората най-бедна страна в ЕС. Въпреки ръста на възнагражденията у нас, който е над средния в ЕС, в северната съседка заплатите са растели още по-бързо. Увеличението там през миналата година е с 8,2 процента и вече средната почасова надница в Румъния е точно 5 евро - с 22 процента повече отколкото у нас.

Данните на Евростат са поредното доказателство, че страната ни има още доста хляб да изяде до заветния миг, в който ще изпревари Румъния в областта на доходите, въпреки твърденията на премиера Бойко Борисов.

БОРИСОВ: ИЗПРЕВАРИХМЕ РУМЪНИЯ ВЪВ ВСИЧКО (ПЪЛЕН ТЕКСТ) 

За догонване на другите бедни държави в ЕС е доста трудно да се мисли. В Литва средната почасова надница е 6,8 евро, в Латвия - 7,1 евро, а в Унгария - 7,5 евро. Всички тези държави попадат в групата на страните с крайно ниски доходи на хората. Средната за ЕС почасова надница през 2015 г. е била точно 25 евро, но в много от държавите от общността работодателите са далеч по-щедри.

В групата на шампионите по заплащане попадат Франция със средна надница от 35,1 евро на час, Люксембург (36,2 евро/ч), Швеция (37,4 евро/ч), Белгия (39,1 евро/ч) и безапелационния шампион по доходи Дания. Не е ясно какво гнило има там при положение, че сънародниците на Хамлет заработват по 41,3 евро на час - малко над 10 пъти повече от средния българин.  

ЕТО КАК ДАТСКАТА ПРИНЦЕСА ВОДИ ДЕЦАТА СИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА