През октомври 2014 г. бразилският президент с български корени Дилма Русеф печели само с половин процент на балотаж втория си мандат. Така тя не само укрепи, но и затвърди хегемонията на Партията на трудещите се (ПТ) през последните десетилетия в политическата власт на Бразилия. Този половин процент даде и силни криле на опозицията в лицето на Бразилската социалдемократическа партия (БСДП), която се превърнаа в реален политически опонент със солидно представителство в парламента и достатъчен брой подръжници сред гласоподавателите. Докато нашенката още отваряше шампанското, анализаторите, познаващи бразилските политически нрави, предвещаха пирова победа за партията й.

ИЗХВЪРЛИХА ДИЛМА ОТ ВЛАСТТА

С днешна дата те се оказаха прави, но не бяха предвидили последствията. По един набързо скалъпен сценарий, наречен импийчмънт, бразилката с български корени беше отстранена от Президенството. Това е акт, който не само в Бразилия, но и в целия свят се определя като golpe - заговор , Ф тихФ преврат , клопка . С това решение бе елеминиран за определено (180 дни), или  по-вероятно  за неопределено време, не само държавният глава  на Бразилия , но и гласът на 54 милиона избиратели, които в настоящия момент също се чувстват жертва на заговор.

 

При въпрос какво предизвика тaзи постановка, срамна не само за крехката бразилска демокрация, но и за световната такава, отговорът е прозрачен. Дилма Русеф още в началото на своя втори мандат бе обградена от противници. А противниците бяха тези, които тя вече уличи в корупция, или тези, които тепърва щеше да разкрие. Като създаде широко коалиционно правитество, тя се надяваше да получи някакъв политически консенсус. Но това определя една от грешките й, която се стовари като бумеранг върху нея. Широката коалиция много трудно се поддава на контрол и се превръща в люпилня на корупция. В тази коалиция са участвали и политици от всички партии, замесени в най-голямото пране на пари в историята на Бразилия - Операция "Автомивка".

 

СКАНДАЛЪТ, КОЙТО МОЖЕ ДА СВАЛИ ДИЛМА РУСЕФ

 

Втората й грешка бе, че в началото на своя втори мандат тя проведе редица непопулярни мерки като рязко покачване на цените на тока и бензина, на митническите такси, на данъците. Това настрои голяма част от народа срещу нея. Много хора излязоха на улицата, като дадоха допълнителен стимул на авторите на заговора, изигран по перфектен начин от перфектни играчи.

 

Тези играчи поставиха демокрацията в страната на колене с абсурдния факт, че именно политици с висящи дела и обвинения в корупция свалиха от власт президент. За тази цел бяха използвани недоказани от юридическа гледна точка мотиви. Ако символично наречем Упиратско делоФ така наречения импийчмънт , който наруши конституцията на Бразилия , според която тази процедура се прилага само при доказани тежки престъпления, на преден план излиза  капитанът на кораба, който повлече бразилския президент към дъното.

 

Едуарду Косентину да Куня е човекът, който даде идеята и  реазлизира на практика отсраняването на президента. Куня е представител на Партията на бразилското демократично движение (ПБДД). Но зад тази красива абревиатура се крие фигура,  извършила повече  престъпления от пръстите на ръцете си -  участие в тъмни  сделки, укриване на данъци, източване на пари в особено големи размери. Над 500 милиона долара от прословутата афера "Петробраз" са присвоени от него и вложени в швeйцарски банки.

 

КАКВО ПРОГНОЗИРА КЛУБ Z ПРЕЗ МАРТ

 

Едуарду да Куня очакваше  да заеме вицепрезидентското място в качеството  си на шеф на парламента и така да си осигури безсрочен имунитет  за  престъпленията си. Политиците и депутатите, които подеха неговата инициатива с отворения обятия, са от същата категория УпиратиФ, дейстайващи със същите мотиви. По официалната статистика над 75 на сто от депутатите, гласували за импийчмънт на Русеф, са с криминални дела за корупция, подкупи, връзки с наркомафията и източване на пари в чужди банки.

 

С оглед абсурдната перспектива на власт да бъдат съмнителен президент (Мишел Темер) и корумпиран вицепрезидент (Едуарду да Куня), правосъдието в страната се намеси плахо и отстрани Куня от председателството на парламента. В опит да внесе някакъв ред в ширещия се политически хаос новият парламентарен шеф Валдир Мараняо обяви за нелигитимно гласуването за импийчмънт и насрочи нова дата. Този ход се оказа буря в чаша вода. Сенаторите отхвърлиха подобна перспектива, като приеха    отсраняването на президента Дилма Русеф с 55 гласа "за" и  22 "против".

 

От 12 май 2016 г. Бразилия вече не  е същата. Президентката Дилма Русеф се прибра при близките си в Порту Алегре и в момента гледа внуците си. Дали наистина  се е предала или зарежда батериите за нов отскок - това заега е загадка.

 

На нейния трон се възкачи Мишел Темер - човекът хамелеон, безличен представител на свръхбогатата класа, който се движи само в посока на попътния вятър. Марионетката, както го определят голяма част от бразилците,  е една от най-непопулярните политически фигури сред населението, имащ по-малко от 1 процент доверие.

 

Темер е от партията на Куня - ПБДД, и е забъркан в престъпления, подобноно съпъртиеца си. Временният държавен глава е с висящо дело по аферата "Автомивка", незаконно закупуване на етанол и извършване на незаконни сделки с него. Същият Мишел Темер е заподозрян в доносничество и сътрудничество с американските разузнавателни служби.

 

В момента кормилото на Бразилия е в ръцете на човек с ficha suja (мръсен фиш, опетнено име). Наложена му е забрана да не участва в политиката 8 години след изтичане нато мандата му в края на 2018 г.

 

Още с встъпването си в длъжността и.д. президент Темер назначи в новото правитество точно 7 министри, обвинени в скандални сделки по аферата "Петробраз" и източване на стотици милиони долари. Така картинката на новото управление на Бразилия вече е съвсем оформена.

 

Разбира се, Дилма Русеф не се оказа силен президент. Тя не успя да се справи с корупцията, която я пребори. Русеф настрои срещу себе си и представители на средната и богатата класа, както и бизнесмените, с високите такси и данъци и с протекцията си на бедните слоеве. Вероятно е направила и още грешки. Но с греховете - дотук.

 

Дилма Русеф не е откраднала нито стотинка за себе си от държавната хазна, нито е бъркала в корупционни казани, от които с пълна шепа са гребали нейните съдници. И докато немалък процент от бразилците все още смятат , че именно Дилма Русеф е виновна за изтъняването на техните потфейли, милиарди американски долари, прехвърлени от Бразилия в Швейцария, чакат своите притежатели, които , апропо, в момента са заети да спасяват нацията.

 

Според анкети, анализи и проучвания и.д. президентът Мишел Темер има съвсем минимален шанс да се задържи на този пост. Ако твърденията се окажат верни, Бразилия я чакат  тежки времена .Очертават се точно 2 изхода - или нови, предсрочни избори, с което демокрацията ще възкръсне, или разкол, размирици и екстремизъм.

 

Или, ако  перифразираме с тъжна усмивка една българска поговорка - "Най-добре е танковете да не идват".

 

-------

 

* Авторът е български писател и журналист, живеещ в Бразилия. Пеподава западнаевропейска литература в университета "Кларентиано" в град Бататайс, щата Сао Паулу. Текстът е написан специално за Клуб Z.