Държавите-членки на Европейския съюз вече имат съгласие по принцип да направят общ черен списък на офшорните зони, които отказват да сътрудничат с техните данъчни власти.

Целта му е ЕС да използва икономическата и политическата си тежест и евентуални санкции, за да принуди тези данъчни убежища да бъдат по прозрачни, що се отнася до  европейците, които използват техните облечени фискални режими, за да укриват доходи недекларирани у дома.

"Сега вече сме съгласни по принцип да имаме общ черен списък", каза днес европейски представител, пожелал анонимност. "Това лято започваме работа по критериите (за включване на несътрудничещи страни в него - б.а.). Няма определен времеви график за приемането му".

Еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси обяви, че ще работи за общ европейски черен списък на данъчните убежища след разкритията за т.нар. "панамски досиета". Панама е пример за юрисдикция, която отказва да споделя информация с европейските данъчни власти.

Сега черни списъци имат отделни държави от ЕС. Те се различават по дължина - от 0 до 85 страни. Възоснова на тях ЕС състави свой списък миналата година, но някои държави-членки го критикуваха.