СИМОНА РУСЕВА

При американско въздушно нападение над западноиракския град Фалуджа е убит местният командир на “Даеш” Махер ал Билави, както и над 70 ислямисти от терористичната групировка.

Това съобщи днес Стив Уорън, говорител на силите на САЩ в Ирак, цитиран от световните медии.

“Гибелта на Ал Билави няма да доведе до край на боевете, но това е сериозен удар срещу ислямистите”, заявява Уорън.

Той допълва, че през последните четири дни са били извършени 20 нападения срещу Фалуджа. Наред с въздушните удари по суша е започнала и офанзива на иракските сили, подкрепяни от доброволци. Целта им била да изтласкат екстремистите сунити от града, който се намира на 70 км западно от столицата Багдад. Офанзивата беше потвърдена и от иракския премиер Хайдар ал Абади.

След северноиракския град Мосул Фалуджа е най-важната крепост на “Даеш” в Ирак. Екстремистите контролират града от януари 2014 г.

По данни на ООН ислямистите масово избиват граждани, които отказват да се бият на тяхна страна. Според говорител на международната организация броят на жертвите нараствал драматично. Имало и много иракчани, които били погребани под развалините на домовете им, разрушени по време на боевете, но броят не се съобщава.

Международни хуманитарни организации бият тревога за бедственото положение във Фалуджа и околностите.

“Тези хора са като в капан, положението е изключително критично”, заяви местната говорителка на норвежката организация за бежанците NRC Беки Бакр Абдуллах, цитирана от Ройтерс.

На опасенията й, че при американските бомбардировки хиляди са застрашени от гибел, отговори говорителят на силите на САЩ в Ирак Уорън:

“Предупреждаваме населението с позиви, хвърляни от въздуха, да избягват окупирани от “Даеш” райони. Тези, които нямат възможност за бягство, се призовават да закрепят върху покривите на къщите си бели чаршафи, за да маркират позициите си. По наши данни в момента във Фалуджа се намират около 50 000 цивилни граждани.”

Според Беки Бакр Абдуллах над тези хора е надвиснала и заплаха от гладна смърт. Хората от четири месеца не са виждали ориз, изхранвали се със запаси от фурми, но и те били на изчерпване. Освен храна, липсвала и питейна вода. Населението пиело от мръсните води на река Ефрат и така подлагали здравето си на риск.

По данни на ООН заради ожесточените боеве от септември миналата година във Фалуджа не е пристигнал нито един хуманитарен транспорт. През последните дни над 800 души са успели да напуснат града, рискувайки живота си. Бежанците поемали под прикритието на нощта и вървели с часове пеш в търсене на спасение.