Белгийските синдикати искат да свалят дясноцентристкото правителство на министър-председателя Шарл Мишел заради политиката му на бюджетни икономии и структурни реформи.

Днес обща стачка обявиха служителите от публичния сектор, практически парализирайки страната. Общественият транспорт в столицата и големите градове е сведен до санитарен минимум, държавните и общинските служби и голяма част от училищата не работят.

Общата централа на публичните служби, поделение на Общата конфедерация на трудещите се в Белгия, призова днес членовете си на обща стачка и "да продължат движението до падане на правителството". Синдикатът свика и простестни демонстрации в Брюксел и в съсденото градче Уавр.

Новата синдикална акция идва само седмица след като близо 40 000 души излязоха В Брюксел на демонстрация срещу правителството, която завърши със сблъсъци с полицията.

Отделно от седмица влаковете в южния френскоезичен регион Валония, т.е. в почти половината от страната, не се движат поради безсрочна стачка на железничарите. Надзирателите в затворите пък стачкуват 37 ден. Едва вчера четири от шестте им синдиката постигнаха споразумение за замразяване на икономиите с министъра на правосъдието Кун Геенс, но двата други отказаха да подпишат компрпомиса.

Държавата се принуди да изпрати войници в пренаселените затвори, за да заместят тъмничарите, които протестират срещу лошите според тях условия за работа. Миналата седмица Геенс обяви, че ще пусне стотици затворници в двуседмичен домашен отпуск, защото няма кой да ги пази.

Зарди стачката на железниците по магистралите към Брюксел тази сутрин са се образували 204 километра опашки от автомобили, съобщи асоциацията на автомобилистите "Туринг мобилис".

Мишел, който е либерал-франкофон, управлява в коалиция с три дясноцентристки фламандски партии. Правителството се опитва да балансира бюджета на страната до 2018 година и да намали тревожно високото съотношение на публичния дълг към БВП - 106 на сто, едно от най-високите в ЕС.

За целта то предприема серия от мерки, които се посрещат на нож в тази страна с дълбоки социални традиции - увеличава пенсионната възраст до 67 години, променя методиката за изчисляване на работната седмица, така че тя може да се увеличи от 38 на 45 часа, извършва съкращения в публичния сектор.