Фурорът, който постигна Цветана Пиронкова по време на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция, почти сигурно ще й гарантира и квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято.

КОРАВА АВСТРАЛИЙКА ПРЕКРАТИ ПРИКАЗКАТА НА ЦВЕТИ В ПАРИЖ

Преди старта на „Ролан Гарос“ участието й изглеждаше като мираж, тъй като българката бе 102-ра в ранглистата, а на олимпиадата участват общо 64 състезателки, като 56 се класират на базата на мястото си в ранглистата, която предстои да се обнови на 6 юни. Останалите 8 участнички се определят от специалните покани на организаторите.

Със знаменитата си победа над Агнешка Радванска и достигането до четвъртфиналите, Цвети ще прибави 430 точки към актива си, които ще я изкачат поне с 30 места докъм номер 70 в света. И тук на помощ идва квотният принцип, според който на олимпиадата могат да играят не повече от по шестима мъже и жени от една държава (по четирима в турнира на единично и по две двойки). Тоест, всяка страна има право максимум на четири представителки. Това означава, че тенисистки от традиционно силни страни като Русия, САЩ, Испания и Франция няма да могат да участват, въпреки че са в топ 56 на ранглистата.

ЦВЕТИ ПИРОНКОВА БИ ВТОРАТА В СВЕТА НА “РОЛАН ГАРОС" (СНИМКИ)

Освен това, според централата на Международната тенис федерация, всички трябва да са покрили изискванията за участие в мачове с националните си отбори за "Купа Дейвис" и "Фед къп" и да бъдат в добри отношения с националните си федерации. Разбираемо в Рио няма да участват и наказани или контузени състезателки.

Според тези изисквания все още не е ясно колко тенисистки ще отпаднат, но със сигурност според квотния принцип 12 дами преди Цвети няма да получат билет за Бразилия. Това автоматично изстрелва Пиронкова до номер 58 в ранглистата за Рио, което ѝ отрежда ролята на втора резерва.

Ако обстоятелствата се стекат благоприятно, Цвети ще участва за трети път на най-престижния спортен форум. Преди осем години в Пекин тя дебютира на олимпийски игри и достига до втори кръг, където бе спряна от Доминика Цибулкова. Четири години по-късно - в Лондон, Пиронкова си върна на нисичката словачка, побеждавайки я на старта с 2:0 сета. В следващия кръг отпадна от Флавия Пенета.

Сигурна квота за Рио има най-добрият ни тенисист сред мъжете - Григор Димитров.