Българската православна църква създава скандал със зарята в София по Великден, за да не обърнем внимание, че бойкотира Всеправославния събор. Това каза в ефира на бТВ бившият служебен премиер Ренета Инджова.

"Българската православна църква, докато е занимавала невярващия български народ със зарята, и "обогати" всички как се прави, всъщност зад това е стоял един безпардонен акт, който извършва БПЦ - да откаже да отиде на един събор, който се готви от 1300 години", заяви тя.

Според Инджова ние няма да разберем какво се случва и защо БПЦ няма да участва на събора, защото:

"Всички архиереи и водачи на църкви тези дни са се изказали пред своите миряни какво се очаква на събора, а ние нямаме фигурата, която да излезе и да каже какво се крие зад този факт."

Всъщност Западно и Средноевропейски митрополит Антоний  обясни преди дни, че основна причина БПЦ да не иска да се включи във форума е пълното му официализиране и липсата на дебат по документите, които трябва да бъдат приети на него. Той представи тези обяснения в ефира на бТВ, но те не бяха коментирани от Инджова.

"Тук става дума за едно кощунствено отношение към наши духовни представители, което е извън рамките въобще на приличието", заяви тя по повод мерките, които Светият Синод взе срещу архимандрит Дионисий, който стои зад зарята на Великден.

Тя подчерта многократно, че едва ли ще разберем причините за това да не участваме в Всеправославния събор.

"Едно нещо, като 1300 години го е нямало, ни трябват следващите 1300 години, докато го разберем", каза още Инджова.