Хилъри Клинтън се обяви за победител в надпреварата за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия, предаде АП.

Това стана, след като бе обявена победата й на първичните избори в щата Ню Джърси.

"Благодарение на вас достигнахме исторически момент. За първи път в историята на страната ни жена ще бъде номинацията на някоя от големите партии", каза тя в реч пред свои привърженици в Ню Йорк.

Според прогнозите Клинтън печели и в Ню Мексико. Вчера бе последният "супер вторник" на първичните избори на двете големи партии. Вотът се проведе в пет щата - Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота.

Бившата първа дама на САЩ още преди това си беше гарантирала издигането на кандидатурата, тъй като събра необходимите 2383-ма делегати за партийната конвенция във Филаделфия. Победата в Ню Джърси я издигна осезаемо над този праг.

Американският президент демократ Барак Обама поздрави Хилъри Клинтън, че е спечелила необходимото мнозинство от делегати. Той се е обадил и на съперника й в партията - сенатора Бърни Сандърс.

Самият Сандърс заяви пред своите избиратели, че ще продължи кампанията си за първичните избори в окръг Колумбия следващия вторник и своя "кръстоносен поход" до конгреса на Демократическата партия през юли.

Доналд Тръмп

При републиканците Доналд Тръмп очаквано спечели и петте щата, в които вчера имаше първични избори. Той също отдавна си гарантира необходимия брой делегати.

На митинга по случай победата си милиардерът държа реч с помирителен тон, като заяви, че осъзнава отговорността да поведе Републиканската партия.

"Най-важното в изборите не е дали си републиканец или демократ, а кой ще ръководи страната: специалните интереси или народът", каза Тръмп.