АТИНА - „Днес Гърция се намира на правилния път. Резултатите са окуражаващи. Дори и безработицата е спаднала, но, разбира се, не до нивото, което бихме желали”.

С тези думи преди срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подсказа, че отношенията между Атина и Брюксел са коренно по-различни в сравнение с миналото лято.

„Първия път, когато се срещнахме, условията бяха много по-тежки, отколкото са днес, защото Гърция не беше на правилния път, но и защото и Гърция, и Европа направиха грешки. От тогава се срещахме много често, ден и нощ, за да изгладим различията”, каза още той.

Юнкер допълни, че днешното му посещение в Гърция е първото, по време на което не е нужно да се обсъждат подробности относно програмата за бюджетна консолидация, тъй като условията вече са приети и се изпълняват от гръцкото правителство.

Жан-Клод Юнкер заяви, че както той лично, така и Европейската комисия са приятели на Гърция, както и че страната е утвърден член на Еврозоната, която „не би била пълна без нея”.

„Затова и никога не бях съгласен с онези, които смятаха, че Гърция трябваше да напусне Еврозоната”.

Паралелно с това подчерта, че „усилията, които Гърция полага, не са цена, която страната плаща на Брюксел", за да допълни:

„Аз бих желал гръцкото правителство, гръцкият парламент и гръцкият народ да приемат като свои прилаганите програми. Страната трябва да положи тези усилия в полза на бъдещите поколения”.

Гръцкият премиер определи Жан-Клод Юнкер като „истински приятел на Гърция и постоянен поддръжник на европейската идея” и му благодари за подкрепата. Особено впечатление направи изявлението на Ципрас, че той и правителството му ще продължат да работят „със същата мъдрост, като миналото лято”, за да превъзмогнат трудностите и да допринесат за една „по-добра Европа за бъдещето на народите ни”.

Двамата политици посочиха, че основната тема в разговорите им е била бежанската криза. Юнкер изрази възхищението си за начина, по който гърците са приели бежанците.

„Един външен наблюдател трудно би могъл да разбере голямата тежест, която трябваше да поеме всеки грък”, подчерта председателят на Европейската комисия. Жан-Клод Юнкер изрази надеждата, че през следващите месеци останалите страни-членки в ЕС ще се включат активно в програмата за релокация на бежанците, които се намират в Гърция.

„До днес в програмата участват 1700 души. Аз бих искал да ускорим темпото и скоро броят им да стигне до 6000 души”.

Председателят на Европейската комисия не пожела да предостави детайли във връзка с новите преговори, които се очаква да започнат наесен между Атина и кредиторите в рамките на втория мониторинг по изпълнението на спасителната програма. Според източници, в пакета мерки, който ще трябва да бъде приет и приложен от гръцкото правителство, са включени поредица от промени в трудовото законодателство като: пълно освобождаване на масовите съкращения, премахване на 13-а и 14-а заплата, намаление на минималната заплата под днешния праг от 586 евро за работещите над 25-годишна възраст и под 510 евро за младежите, премахване на всички надбавки, промяна на законодателството, което регламентира дейността на синдикатите и провеждането на стачките, въвеждане на гъвкавост на пазара на труда и др.

Юнкер се ограничи с коментара, че „преговорите за реформата на трудовото законодателство трябва да вземат предвид гръцката реалност. Необходимо е промените да са повлияни от добрите практики в други държави. Аз не съм почитател на масовите съкращения и смятам, че гръцкото правителство ще изготви предложение, с което ще бъда съгласен”.

Заедно с председателя на Европейската комисия в Атина пристигна и изпълнителният директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг. Той се срещна с гръцкия министър на финансите Евклидис Цакалотос, на когото заяви, че институцията е дълготраен партньор на Атина и ще продължи да ѝ отпуска заеми с благоприятни условия. Освен това Реглинг потвърди, че под-траншът в размер на 7,5 милиарда евро е вече отпуснат. Паралелно с това обаче подчерта, че Гърция ще трябва да постигне първичен бюджетен излишък в размер на 3,5 % поне за още една година.

В същото време информационният сайт neweurope.eu съобщи, че Европейската комисия ще спре всички плащания към Гърция, включени в програмите на Европейския кохезионен фонд за периода 2014 – 2020. Медията се позовава на документ, подписан от Уолтър Дефаа, генерален директор на ГД „Регионална и градска политика”.

Като причина се посочва разследване на Гръцката комисия за конкуренция, което цели да разкрие доколко е имало манипулация на тръжните процедури за големи инфраструктурни проекти.

От сайта посочват, че документът е бил разпространен между институциите още на 17 юни, но се очаква да бъде представен публично след края на днешното посещение на Жан-Клод Юнкер в Атина и преди разглеждането на казуса от комисията за конкуренцията на 21 юли.