България не е поемала никакви ангажименти за създаване на нова флотилия в Черно море, декларира министърът на външните работи Даниел Митов. Още миналата седмица това направи и колегата му Николай Ненчев, отговарящ за отбраната. Пред БНТ Митов обясни защо в рамките на НАТО се води разговор за засилване на Югоизточния фланг и румънската инициатива била елемент от този разговор.

Има струпване на въоръжени сили от страна на Русия в областта на Черно море. Това води до необходимостта НАТО да балансира, за да бъде в състояние да защити всеки свой съюзник“, обясни Митов.

Външният министър припомни действащата Конвенция от Монтрьо, която ограничава присъствието на военни кораби на нечерноморски държави в Черно море до 21 дни.

Ние и сега имаме сътрудничество с нашите партньори от НАТО в Черно море. Това винаги е било под формата на учения и трябва да продължи да бъде такова“.

БОРИСОВ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ И ЕДНА ФЛОТИЛИЯ В ЧЕРНО МОРЕ

Даниел Митов каза, че миналата седмица коментарите по темата са изобилствали от неточности, „а някои от тях са дори истерични“.

Никой няма намерение никого да напада. Никой няма намерение да воюва с когото и да било, но тези дисбаланси на територията на Черно море трябва да бъдат балансирани. НАТО прави минималното. Сигналът, че всеки един натовски съюзник е защитен, трябва да бъде даден“.

България ще си пази възможностите за преговори, които да доведат до един разумен, балансиран формат на учения в Черно море, допълни министърът. Той пое ангажимент позицията на България за Срещата на върха на НАТО на 7 и 8 юли във Варшава да бъде предварително внесена в Министерския съвет. Посланието обаче е известно:

„Не трябва да се обръща внимание само на североизточното крило на НАТО, но и на югоизточното... Югоизточният фланг на НАТО е също толкова важен, колкото и Североизточния. Няма как нашата сигурност да бъде пренебрегвана за сметка на други региони“.

Министърът на външните работи обясни защо Турция е отказала да приеме заявките за връщане на мигранти по силата на споразумението за реадмисия между Брюксел и Анкара.

„Ние подписахме протокол за изпълнение на голямото споразумение, но в последните седмици турската страна ни казва, че Турция е ратифицирала споразумението, но Министерският съвет в Анкара трябва да приеме начина на изпълнение. Това е юридически въпрос дали е влязло веднага в сила или трябва да бъдат изпълнени техническите детайли. Според нас споразумението вече е влязло в сила“.

Така миналата седмица 195 души са останали в България и не са били приети от Турция. Това обаче не е само български проблем, защото и други държави от ЕС също са се опитали да върнат хора, но това не се е получило.

Даниел Митов прогнозира Великобритания да остане в Европейския съюз.

„Всички очакваме да видим положителния резултат от референдума. Вярвам, че Великобритания ще остане част от ЕС, а това означава допълнителна доза адреналин за единството на ЕС“.