"Ако бях британка, щях да гласувам за излизане от Евросъюза", заяви твърдо водачката на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен.

Франция обаче има поне хиляда пъти повече причини да напусне ЕС, добави веднага тя. Според нея най-елементарният пример е, че Париж попива всички негативи от Шенган, докато Лондон - не. Освен това Фарниця е под натиска на еврото, а Великобритания - не.

Това покзава, че Евросъюзът е поначало разделен по някакъв начин, анализира тя и добави:

"Какво да чакаме още - разпад, експлозия. По-добре да изградим Европа на нациите, която ще замени Европейския съюз, който е тоталитарен по своята същност. Тоталитарен, защото ни обясняват, включително големите и водещи политици, че не можело по никакъв начин по демократичен път да се развалят договорите в рамките на съюза.

Аз пък мисля, че не е така и съм защитничка на свободите и правата на европейците да избират своя начин на развитие и своите закони. Затова ще искам референдум и за излизане на Франция от ЕС. Освен това смятам, че всяка страна-членка на Евросъюза трябва да има възможността да изяви своята воля в един референдум на тема "за" или "против" ЕС".

Значи вие не зачитате никакви успехи на Европа, която е сред първите световни сили в икономиката, в технологиите, в опазването правата на човека и т.н., попита учуден водещият.

"Не е така, отговори Льо Пен. - Първо нещата се развиват против волята на народите. Освен това ЕС има най-малкият икономически ръст, както и най-голямата безработица в света. Съществува огромна бедност, включително в еврозоната. Границите ни са отворени и всякакви терористи се разхождат. Това виждам аз и това виждат и народите, които търпят Европейския съюз", завърши националистката.

За тази система, която се нарича Европейски съюз, последната дума трябва да имат народите, това е, отсече тя.

Ден преди вота във Великобритания френският в. "Фигаро" пусна прогноза за евентуалния ефкт на доминото, ако британците гласуват за излизане от ЕС.

Брекзита може да се окаже началото на края на ЕС, анализира професор Полин Шнапер, която е преподавателка в Сорбоната.

В главите на много правителства се върти идеята за подобен референдум. Това са най-напред държавите, които са близки на Обединеното кралство. Например, Холандия, Финландия, Дания и Швеция. Както е известно последните две откозаха да влязат като Великобритания в еврозоната.

А в Чехия дори премиерът обяви, че след допитването на Острова може да следва и Чекзит. Потенциални държави, които биха потърсили път извън Евросъюза са и Австрия, Гърция и Унгария, продължава с дългото изреждане "Фигаро".

Като че ли засега само германците правят изключениевярно - едва 34 порцента от тях искат да напуснат Съюза.