АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

В неделя, 25 май, започва вторият по ред тенис турнир от Големия шлем - „Ролан Гарос”. Откритото първенство на Франция е най-важната и значима надпревара, организирана на червена настилка (клей). 

„Ролан Гарос” със сигурност е едно от "светите места" в тениса наред с „Ол инглънд клуб” (клубът, в който се провежда "Уимбълдън"). Червената арена в Париж е напоена с история и традиции и това придава допълнителен заряд и емоция за всеки, стъпил на кортовете на границата на Булонския лес. Откритото първенство на Франция отдавна е прескочило чисто спортните рамки и се е превърнало в харизматично място, в едно от най-обичаните и чакани спортни събития на Стария континент. И не само.

Историята на турнира 

Основите на турнира са поставени още през далечната 1891 г. Тогава надпреварата носи името Национално първенство на Франция и в нея участват само състезатели, които членуват в местните клубове. През 1925 г. френския шампионат става отворен за аматьори от цял свят и постепенно започва да се утвърждава като един от основните в света. Две години по-късно се случва истинска сензация за френския тенис.

В САЩ “четиримата мускетари” Рене Лакост, Жан Боротра, Анри Коше и Жак Брюно изненадват света и за първи път печелят купа „Дейвис” - неофициалното световно първенство по тенис за мъже, отстранявайки на финала абсолютните доминанти до момента - отборът на САЩ.

Един полет за вечността

През следващата 1928 г. французите решават да възнаградят „мускетарите”, като организират реванша за титлата си на родна земя. Реализирането на подобен турнир от световна величина обаче изисква нов и по-голям комплекс. За построяването на проекта собствениците на мястото, на което е съоръжението сега, даряват 3 хектара земя. Единственото им условие е да бъде кръстено на пилот от Първата световна война - Ролан Гарос. Военният летец става първият човек, прелетял със самолет Средиземно море, като преодолява 730-километровото разстояние за 7 часа и 53 минути.

Пилотът Ролан Гарос на своя боен самолет

През 1915 г. Ролан Гарос принудително каца на германска територия, където е пленен. Три години по-късно успява да избяга от лагер за френски военнопленици и повторно се включва във войската. Загива през 1919 г., превръщайки се в национален герой. Кръщаването на тенис комплекса на името на пилота прави „Ролан Гарос” един от малкото клубове в света, наименовани не на виден тенисист или спортен деятел.

През 1968 г. шампионатът на Франция се превръща в първия турнир от Големия шлем, който позволява на него да участват както професионалисти, така и аматьори и променя името си на Откритото първенство на Франция. С годините хората все по-често започват да го наричат просто "Ролан Гарос".

Турнирът в Париж е пионер и в още няколко важни насоки

През 2007 г., именно на „Ролан Гарос”, наградните фондове за мъжете и жените се изравняват за пръв път в историята на тениса. Трофеите на турнира също носят по-особен заряд, подсказвайки, че на кортовете в Париж се случва нещо различно. 
Купите са от чисто сребро и с много фини гравюри по тях. Победителите не получават оригиналните трофеи, те ги вдигат само при награждаването, а за тях остават специално изработени копия, върху които са изписани имената им.

Отличията също имат собствени наименования:

Сингъл мъже - „Купа на Мускетарите”
Сингъл жени – "Купа Сюзан Ленгле”
Двойки мъже - "Купа Жак Брюно”
Двойки жени - "Купа Симон Матийо”
Смесени двойки - "Купа Марсел Бернар”

Специален момент. Серина Уилямс позира с трофея си пред
Айфеловата кула, след като триумфира през миналата година

Българската следа

За наша радост българският тенис също е оставил своите значими следи на „свещения” клей в Париж. Имаме цели три шампионки от Откритото първенство на Франция, макар и при девойките. През 1982 г. Мануела Малеева грабва титлата. Осем години по-късно успехът повтаря сестра й Магдалена, а през 2004 г. и Сесил Каратанчева вдига победоносно купата при подрастващите.

Сестри Малееви

През последните няколко сезона основните ни надежди за успех на втория турнир от Големия шлем са свързани с две имена - Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

„Турнирът в Париж е труден, един от най-трудните за мен. Не знам защо, но винаги съм се чувствал малко странно там. Определено съм позитивно настроен. Имам опит на "Ролан Гарос" и се надявам, че ще се справя добре и ще зарадвам публиката”, коментира Григор дни преди старта на първенството.

Григор Димитров започва участието си в Париж под №12 в света.
Снимки БГНЕС

Българинът е поставен под номер 11 в основната схема, непосредствено пред първите двама представители на домакините Ришар Гаске и Жо-Вилфред Цонга и ще се опита за първи път в кариерата си да премине третия кръг на надпреварата. Жребият в първия кръг му отреди трети мач с 211-сантиметровия гигант Иво Карлович, а в потока му е... 8-кратният шампион и №1 в света Рафа Надал.

Червеното не е по вкуса на Цвети

За първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова първенството в Париж също е сериозно предизвикателство. Цвети никога досега не е успявала да се класира за третия кръг, като една от причините е, че клеят определено не е сред любимите настилки на пловдивчанката.

Червените кортове са много по-бавни в сравнение с тези на другите три турнира от Големия шлем. Спецификата на настилката до голяма степен отнема предимството на игра тип „сервис-воле”, което прави невъзможно точките да се завършват бързо. Точно бързата игра пък е най-удобна и печеливша за Цвети, която е постигала най-значимите си успехи на трева и на твърди кортове.

Пиронкова шашна с убийствено селфи дни преди надпреварата

Разиграванията на „червено” често продължават над десет удара, а това превръща първенството на Франция в едно от най-приятните за гледане според зрителите. Ала за тенисистите това категорично е физически най-изтощителният турнир в календара. Неслучайно най-великият играч в историята на „Ролан Гарос” е Рафаел Надал. Испанецът е синоним за издръжливост и физическа мощ.

Краля на клея е спечелил рекордните 8 титли във френската столица и не се вижда кой ще го свали от трона. Показателно е, че вторият във вечната ранглиста на откритото първенство на Франция е Бьорн Борг. Легендарният швед печели общо шест пъти „Ролан Гарос”, но преди повече от 30 години.

Испанецът Рафа Надал се чувства съвсем комфортно на глината в Париж 

Ще успее ли Надал да счупи собствения си рекорд в Париж?

Ще съумее ли Новак Джокович да бие испанеца и да го измести от номер 1 в света? Ще направи ли нещо впечатляващо на червената арена многодетният татко Роджър Федерер, който вече е в залеза на кариерата си? Има ли кой да спре Серина Уилямс? До къде ще стигнат силите на Григор и Цвети? 

Всички тези въпроси ще намерят своите отговори през идните две седмици в Париж. Както винаги под Айфеловата кула - ще бъде интересно.