Полша е първият четвъртфиналист на европейското първенство по футбол.

"Дружина полска" се класира напред, след като победи с дузпи Швейцария. При 11-метровите удари поляците биха с 5:4, а редовното време завърши 1:1.

Резултата откри Якуб Блашчиковски в 39-ата минута. Той простреля швейцарския вратар Зомер, след което изпълни обичайния си ритуал - падна на колене и протегна ръце към небето. Така той отдава почит към майка си, заклана от баща му. Това е станало пред очите на едва 10-годишния тогава Блашчиковски.

Якуб Блашчиковски (вдясно) протяга ръце към небето в памет на
закланата си майка. До него е полският капитан Роберт Левандовски.

Швейцарците не се предаваха и дори имаха повече положения. Десетина минути преди края те удариха гредата на съперника.

Все пак в 82-ата минута Джердан Шакири вкара невероятен гол, който спокойно може да съперничи на попадението на португалеца Роналдо срещу Унгария. Роденият в Косово футболист направи задна ножица и топката влезе в полската врата, като се отби в страничната греда.

Този удар на Шакири, завършил с гол, ще се помни дълго.

 

А швейцарският национал, роден в Косово, го отпразнува ето така.

В продълженията не падна гол и се стигна до дузпи. Швейцарците, които доминираха през цялото второ полувреме, продължиха да играят по-добре, но 2-3 ситуации нямаха шанс да отбележат второ попадение.

При 11-метровите удари единствено швейцарският футболист Гранит Джака не улучи вратата. По веднъж от бялата точка вкараха и голмайсторите от редовното време Блашчиковски и Шакири.

Така Полша за първи път в историята си стигна четвъртфинал на европейски шампионат. На 30 юни тя ще се изправи в Марсилия срещу Хърватия или Португалия.