Хиляди се събраха днес в Сребреница за 21-ата годишнина от най-масово убийство в Европа след Втората световна война. Те присъстваха и на погребението на 127 новооткрити жертви.

Най-младият е на 14 години, а най-възрастният - на 77 години. 

Предполага се, че над 8000 босненци губят живота си по време на геноцида в Сребреница. Всяка година експерти по съдебна медицина откриват нови тела в масовите гробове като останките се идентифицират чрез ДНК анализ преди да бъдат погребани отново в мемориалния център Поточари, близо до Сребреница, където жертвите за последно са били видени живи.

На церемонията в Сребреница от Сърбия присъства само лидерът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович, предаде ТАНЮГ.

Йованович заяви, че е дошъл, защото смята това за свое човешко и политическо задължение и всичко друго е ситуация, в която политиката е безотговорна не само към жертвите в Сребреница, но и към босненците и всички други.

На церемонията в Поточари присъстваха представители на международната общност, на властите в Босна и Херцеговина и семейства на жертвите. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в своята реч предаде на присъстващите поздрави от турското държавно ръководство и турския народ.