Анкара категорично отхвърли анализ на германското правителство, в който се посочва, че Турция подкрепя радикални ислямисти, а от 2011 г. насам Ердоган е превърнал страната в тяхна платформа.

Подобни твърдения на федералното правителство свидетелствали за “изкривен манталитет”, насочен срещу президента Ердоган, обяви днес турското Министерство на външните работи.

В официалното съобщение дословно се посочва:

“Упреците са поредна манифестация на един изкривен манталитет, чрез който от известно време се прави опит нашата страна да бъде съсипана, като на прицел се взима нашият президент и правителството ни.”

Наред с това Външно оповестява, че ще настоява случаят да бъде изяснен от германски федерален съд, ерго Турция плаши със съдебна разправа кабинета на Ангела Меркел.

Повод за гнева на Анкара е огласен вчера секретен 10-страничен анализ на федералното правителство за обвързаността на Турция с терористични групировки, като Хамас и "Мюсюлмански братя". Всъщност става въпрос за отговор на парламентарно запитване от страна на крайната левица – Ди Линке, за което съобщихме. Въпреки, че в изготвения анализ въз основа на данни на германската разузнавателна служба БНД изрично се посочва, че е секретен и не бива да получи публичност, вчера обществената телевизия А Ер Де го оповести.

В засекретения отговор между другото се посочва:

“Многократните уверения в солидарност и конкретни действия на подкрепа за египетската групировка "Мюсюлмански братя", за Хамас и въоръжената ислямистка опозиция в Сирия от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на президента Ердоган подчертават идеологическия афинитет към терористични организации и предимно спрямо "Мюсюлмански" братя.”

И още:

“Турция целенасочено е изграждала връзки с Хамас и други престъпни групировки. Като резултат преди всичко на водената от 2011 г. поетапна ислямизирана вътрешна и външна политика на Анкара Турция се превърна в централна платформа за действие на ислямистки групировки в Близкия изток.”

По данни на немското разузнаване Турция не само морално, а и финансово подкрепя радикалната групировка Хамас и египетската "Мюсюлмански братя".

“Федералното правителство трябва да сложи край на мълчанието си, което го превръща в съучастник на Турция като родина на въоръжения ислямизъм. Неразбираемо е, че кабинетът продължава да се отнася към Ердоган като към рохко яйце, въпреки, че неговата Турция е централна платформа за действие на ислямизма и на ислямистки терористични групировки. Федералното правителство заблуждава обществеността – то представя положителна картина на турските управляващи, която е несъвместима с поверителната информация, с която разполага”,  гневно заяви в студиото на телевизия АRD депутатката Севим Дагделен.

Именно в отговор на нейно писмо станаха известни скандалните разкрития.