Руснаците дадоха знак на американците през август каква изненада може да ги очаква през октомври. Научихме вече как хакери, които много хора приемат за тясно свързани с Кремъл, са проникнали в имейлите на Демократическата партия. Миналата седмица „Вашингтон пост“ съобщи, че руски хакери са се насочили към електронната система с избирателните списъци. И, очевидно, за да помогнат на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент, те „изпускат“ в сратегически моменти от кампанията „най-унищожителните“ документи.

Миналата седмица научихме и друго: руснаците не са просто хакери – те са и измамници. Излиза, че преди откраднатата информация „да изтече“, понякога те са преглеждали документите, редактирали са ги, добавяли са фалшива информация и после са ги пробутвали вместо оригиналите. „Форин полиси“ съобщи какво са направили: публикували са и оригиналите, и редактираните ментета на три документа. Откраднатите документи от фондациите „Отворено общество“ на Джордж Сорос са били променени, за да се създаде измамното впечатление, че руският активист срещу корупцията Алексей Навални е бил финансиран от Сорос. Проруската хакерска група „Сайбер Беркут“ е вмъкнала името на Навални, несъществуващи суми в долари и малко измислени допълнителни думи.

Това поставя един интригуващ въпрос: Дали агентите на Владимир Путин планират „изтичането“ на фалшифицирани документи от Демократическата партия в навечерието на изборите за президент на САЩ?

Вероятно те ще покажат, че фондацията на Клинтън е финансирала „Ислямска държава“ или пък най-после ще намерят доказателството, че на Хилъри Клинтън не й пука за загиналите американци в Бенгази. Може би те ще покажат, че Клинтън наистина си е изгубила ума преди няколко години, а сега разчита всички нейни решения да се взимат от конгресмена Антъни Уайнър (станал известен с редовните скандали покрай него, свързани с разпращане на свои неприлични снимки на непознати жени – б.р.)

Подобни руски дезинформационни кампании има още от времето на Студената война, като например класическият случай с твърдението, че СПИН е резултат от заговор на ЦРУ. Но този тип кибер война - с хакване на електронна поща, „редактиране“ на документите и публикуването им след това, си е преминаване на горно ниво на играта. Изкушаващо е да поразсъждаваме над въпроса каква ли щеше да бъде Студената война, ако и тогава имаше хакери. Никога няма да узнаем, разбира се, защото Съветският съюз се сгромоляса още преди Ал Гор да "изобрети" интернета (бившият вицепрезидент припомня често, че като сенатор е предложил законодателството, което отваря пътя към развитието на мрежата. Много често обаче във форуми го подиграват, че претендира да е изобротел световната мрежа – б.р.)

Но е видно, че дезинформационните войни на Русия не са спирали. Преди седмица прочетохме за руските опити да подкопаят военното партньорство между Швеция и НАТО. Разпространява се фалшива информация за някакъв таен склад с ядрено оръжие в Швеция и за това как натовските войници щели безнаказано да изнасилват шведките. Този тип употреба от Русия на „въоръжена информация“ донесе объркване в Украйна през 2014 година. Тогава руснаците разпространяваха теории на конспирацията за свалянето на малайзийския самолет и така оправдаваха нахлуването си в Крим.

Така че, да очакваме ли през октомври изненада „от Путин с любов“?

Путин вече се намесва във вътрешната политика във Франция, Холандия, Великобритания, като помага на крайните партии да дестабилизират страните. Изглежда в момента прави почти същото в САЩ – освен хакването на имейлите на демократите и атакуването на електронната система с избирателните списъци, излезе информация и за наемане на тролове, които трябва да се представят в туитър и другите социални мрежи за подкрепящи Тръмп американци. Тръмп и Путин вече се обясниха един на друг колко си се възхищават и дори след раздялата с шефа на кампанията Пол Манафорт (работил за проруския бивш президент на Украйна Виктор Янукович – б.р.), Тръмп и някои от топ-съветниците му все още имат близки връзки с Москва.

Суперконкурентната американска медийна среда е уязвима пред точно този подход, който руските хакери използваха в случая със Сорос – откраднаха документите, промениха ги, а после ги публикуваха вместо оригиналите. Ако хакерите на Путин „доставят“ такъв тип документ срещу Клинтън в края на октомври (изборите са на 8 ноември – б.р.), конкуренцията ще принуди медиите да съобщят за тях, още преди да имат възможност да проверят дали са променени.

Не знаем дали и какво са планирали хакерите на Путин за тази есен. Но фалшифицираните документи на Сорос могат да ни подскажат.

...

Дейна Милбанк е политически наблюдател на "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.