Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че Турция остава важен член на алианса и подкрепи операцията ѝ срещу Ислямска държава в северна Сирия.

"Турция е и ще остане силен и високо ценен член на НАТО", каза Столтенберг на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Той също приветства "увеличените усилия на Турция да се бори с Ислямска държава в Сирия".

Генералният секретар съобщи, че НАТО е увеличила военното си присъствие в Турция с нови средства. 

Въпроси за това дали Турция покрива демократичните стандарти за членство в алианса бяха повдигнати след неуспелия опит за преврат на 15 юли и реакцията на властите срещу него, включително със заплахи да върнат смъртното наказание.

Столтенберг осъди опита за преврат, посочвайки, че обстрелването на турския парламент е било атака срещу невинни граждани и срещу демократичните институции.

Чавушоглу каза, че с общи усилия на международната коалиция Даеш може да бъде изтласкан от сирийския град Ракка и от ирасккия Мосул. Той добави, че за установяването на зона свободна от полети в северна Сирия, за която Анкара отдавна настоява, е нужно решение на Съвета за сигурност на ООН.

Западноевропейските държави са сдържани към това турско искане, за което българският министър-председател Бойко Борисов неколкократно изрази подкрепа. Те се опасяват, че то ще даде на турските власти международно оправдание да се разправят с кюрдите в северна Сирия и че може да доведе до конфронтация с руските сили, които действат в същия район.

Турция ще удовлетвори искането на Германия нейни депутати да посетят авиобазата в Инджирлик, където са разположени германски изтребители "Торнадо", съобщи още Чавушоглу. 

Анкара досега отказваше визитата, позовавайки се на резолючия на Бундестага, която обявява за геноцид изтребването на арменците в Мала Азия през 1915 година. Чавушоглу я нарече "нелепа".

Турското правителство е променило становището си, след като получило уверение, че тази резолюция няма правно задължителен характер и разрешението за немските депутати е стъпка за възстановяване на диалога, каза той.