"Натиск от Бойко Борисов за моята оставка не е имало. Имаше разговор с премиера и аз реших да се съобразя със сериозния обществен интерес към казуса и да се оттегля, докато се изясни всичко по процедурата".

Това заяви пред бТВ бившият областен управител на София Веселин Пенев. Той подаде оставка в петък, след като от БСП изнесоха информация за продажба на терен в района на т.нар. "Царски конюшни" в София. Оставката на Пенев обаче първо бе поискана от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Пенев намекна, че може да бъде върнат на поста, когато се установи че няма нарушения на закона и държавният интерес е бил защитен. Прокуратурата и главният инпсекторат на Министерския съвет вече проверяват случая.

Социалистите обявиха, че 7,5 декара в центъра на София са продадени за 658 870 лева или по 90 лева за квадратен метър. Според Пенев обаче това е тежка инсинуация и груба лъжа. Според него целта на БСП е да вкара клин между партиите, подкрепящи управляващата коалиция.

Пенев потвърди обявената сума, но заяви, че със сделката е прекратена съсобственост за имот, на който инвеститорът не може да направи нищо, защото на него са разположени сгради с над 30 собственици - държавни и частни. Той разказа, че историята с терена се точи от 2003 г., когато една фирма криминално е придобила собствеността върху спорния имот и част от най-апетитните държавни сгради на него. Две години по-късно е започнала нова процедура, защото документи за продажба на сградите не е имало и тогава станало ясно, че сделка с тях вече е сключена.

В крайна сметка съдът е признал правото на съсобственост на сградите на държавата, в лицето на три министерства - МРРБ, МВР и Министерство на земеделието и незначитечна част на фирма "Евротрансбилд", на която сега е прехвърлен теренът. Пенев обяви, че имотът е продаден на база данъчна оценка. Според него държавата може да спечели и от сградите, ако се появи нов архитектурен проект и инвеститор, който иска да ги купи. За да стане това обаче е нужна и промяна в подробния устройствен план на района.