Всички полицаи ще продължат да получават обезщенение от 20 заплати при напускане на системата, преподавателите в Академията на МВР остават служители на министерството, а не обикновени държавни служители и ще продължат да се ползват с "полицейски" социални придобивки, пожарната ще остане в системата за МВР, а правомощията по назначение на хора в системата ще останат в ръцете на вътрешния министър и няма да се делегират на главния секретар.

Това става ясно от думите на шефа на комисията по вътрешна сигурност и водач на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов на дискуция за промените в Закона за МВР, предложени от вицепремиерката Румяна Бъчварова. Те ще бъдат разгледани на второ четене в комисията утре, а след това спешно трябва да влязат в пленарната зала. Самата министърка също потвърди отстъплението от част от най-важните текстове в проекта, който първоначално бе с идея за реформа в силовото ведомство. По думите й причината е, че най-важна е стабилността на системата, а предложенията за промени са получили остра реакция.

Първоначално МВР предлагаше намаление на обезщетенията за полицейски служители, напускащи системата от 20 на 12 заплати, голям брой служители в администрацията на МВР трябваше да бъдат преназначени по Закона за държавния служител, с което отпадат социални придобивки, а според анализите на Бъчварова от това можеха да се спестят пари от бюджета на МВР, които да бъдат пренасочени по други пера. Имаше идея за намаляване на годишния платен отпуск, нови правила за извънредния труд и др. Още при първото обсъждане на проекта обаче и от синдикатите в МВР, и политици, и представители на ГЕРБ, и лично Цветанов обявиха, че предложената реформа не "отговаря на очакванията". 

"Критиката е нещо полезно, това е коректив. Дестаблизирането на системата на МВР създава рискове за държавата и гражданите. Предимство и върховенство на приоритетите има стабилността на системата. Мислехме, че предложените мерки ще стабилизират системата, в това число и финансово, но реакцията е много силна. Затова ще предложим на комисията по вътрешна сигурност и на парламента да отпаднат нашите предложения за обезщетенията. Но ще предложим и да се изработи общо политическо решение, което да засяга целия сектор "Сигурност", заяви Бъчварова. 

Цветанов и Бъчварова обясниха, че остават промените за работата на ГДБОП, които ще помогнат в работата по антикорупция, организирана престъпност и т.н. Пожарната обаче остава в рамките на МВР. Критики към извеждането й в нова агенция имаше и от Реформаторския блок. Правомощията по назначаване на служители остават при министъра, каза още Цветанов, с което се отговаря на критикити, че има опит да се заобикаля конкурсното начало в министерството. 

В новите промени в Закона за МВР се предвижда служители с полицейски правомощия, които сега отговарят за охрана на различни обекти, да могат да бъдат преназначени на полицейска работа, а на тяхно място за охрана да се назначат хора по трудово правоотношение. Става дума за около 500 души към момента, с които да се покрие липсата на полицейски кадри по места, стана ясно от думите на Цветанов. 

От страна на синдикатите имаше предложение преназначаването на хора от администрацията на МВР по Закона за държавния служител - тоест с отпадане на социални придобивки, да стане чрез освобождаване от МВР и подписване на нов договор. Така на практика тези хора също ще могат да получат обезщенение от съответния брой заплати. Засега обаче тази идея не среща подкрепа.

Дискусията започна с критика от Красимир Янков от БСП, че дискусията, организирана от Цветанов, няма аргументация, защото не са покакени експерти, а само депутати, представители на МВР и синдикатите. Той напусна заседанието след критиката си.