"Смятам, че отключването на борбата с мутрите и мафията трябва да започне от президентската институция."

Така лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева обясни пред Нова телевизия решението си да се кандидатира за президент за изборите на 6 ноември.

Тази институция има огромни възможности за влияния в най-хубавия смисъл. Тя влияе върху всичко, което е във властова позиция, смята Дончева.

Друга причина за влизането й в надпреварата е, че има благоприятна среда да се чуят неща, които трябва да станат в България.

Водещата попита може ли президентската институция да промени нещо, като се имат предвид ограничените правомощия на държавния глава.

"Как да не може? Георги Първанов и Желю Желев бяха влиятелни президенти", отговори Татяна Дончева.

Тя се похвали, че има преимущество пред конкурентите си, тъй като не е от мразените политици.

Дончева никога няма да забрави една случка от нощта след първата победа на Георги Първанов на президентските избори през 2001 г. Тогава тя е в БСП.

"Донесоха бутилка вино и пластмасови чаши. И в този момент се отвориха и четирите врати. Нахлу тълпа. Единственото, което ни остана, бе да оставим чашите на масата и да се изтеглим. Това е отношението на тези хора към всеки победител - да го обсебят, да му пудрят мозъка колко са му необходими", разказа Дончева.

Водещата попита дали са успели да напудрят мозъка на Първанов. Дончева отговори утвърдително и уточни, че това особено важи за втория му мандат.

А голямата грешка на президента социалист били ордените, които сякаш били раздавани за прослужено време.

"Назначаването на българския капитал след 10 ноември е свързано с концентрация на капитали и периодично елиминиране на тези, у които те са концентрирани. Така беше с Илия Павлов, Емил Кюлев, с някои, които в ранния преход бяха капиталисти, а след това отидоха във Виена и другаде. Това обаче не отменя един въпрос - имаше едни милиони хора, които за 45 години натрупаха държавното благосъстояние. Този труд бе присвоен от няколко десетки хора, близки до властта. Това редно ли беше? Справедливо ли беше? Или беше пладнешки грабеж в полза на едни хора, които мислят, че социализмът е салфетка, с която можеш да забършеш всичко и да изчезнеш във Виена. Играчите, които подредиха прехода, все още имат влияние. Искам да им попреча да го имат", продължи Татяна Дончева.

Разговорът продължи с нейното минало.

Съвсем естествено лидерката на "Движение 21" бе попитана за миналото си, когато е работила с "Мултигруп".

"Аз съм адвокат на свободна практика и един от юристите, работили с "Мултигруп". Илия Павлов бе интересен човек, с много широк хоризонт, лишен напълно от комплекс. Имаше своите човешки угризения. Никога не е искал от мене да взимам подкупи или да плащам нещо", припомни си Дончева.

Тя сподели също, че след като в качеството си на прокурор отказала регистрация на ДПС, от спецслужбите й предложили оръжие. Но Дончева отказала пистолет, защото щял да тежи в дамската й чанта.

По-късно била уволнена от главния прокурор Иван Татарчев, който я смятал за политически пристрастна.

Дончева се е срещала и с Ванга. Ето какво й казала пророчицата, още щом тя протегнала към нея плик:

"Тебе те увòлниа, оти се занимаваш со политика и религия."

Ванга познала, че Дончева не е омъжена, но изтъкнала, че това не й пречи.