СТРАСБУРГ - Европейската комисия е неутрална към кандидатурата на своята заместник-председателка Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, каза днес председателят на Комисията Жан Клод Юнкер.

"Европейската комисия не може да се намесва в избора, който ще е на Обединените нации, що се отнася до техния бъдещ генерален секретар", каза Юнкер на съвместна пресконференция в Европейския парламент в Страсбург със сегашния генерален секретар Бан Ки-мун, чийто мандат е към края си.

Бан не коментира темата.

В края на септември Комисията обяви, че Георгиева ще вземе неплатен отпуск през целия октомври, за да води кампанията си и че в нея тя няма да може да използва човешки и материални ресурси на Комисията.

Нейни говорители след това неколкотратно отричаха Брюксел да е засвидетелствал политическа подкрепа за кандидатурата на Георгиева.

Далече по-рано обаче, когато за първи се заговори за възможността Георгиева да се състезава за поста, Юнкер и шефът на кабинета му Мартин Зелмайр направиха поредни публични суперлативни оценки за нейните  качества.