На 82 години Ленард Коен издава нов албум и признава, че се чувства готов за собствената си смърт. Канадският писател, поет, автор и изпълнител на песни разказва за това пред списание „Ню Йоркър“. И отбелязва, че е възможно и да не успее да завърши някои свои произведения.

„Но може и да ми дойде втори дъх. Не се осмелявам да свързвам себе си с някакъв божествен замисъл. Но имам работа, която трябва да се свърши. Готов съм да умра, надявам се, да не е по много неприятен начин“, казва поетът.

Коен има непубликувани стихотворения, които иска да подреди, недовършени текстове, чакащи да бъдат завършени и неиздадени. Той обмисля да направи и една книга, в която стиховете, като в Талмуда, са заобиколени от тълкувателни пасажи.

„Близостта до смъртта променя всичко – казва той. – Аз съм подреден човек. Харесва ми да си довършвам нещата, ако мога.“

И внезапно се сеща, че има една „сладка малка песен, една от многото“, затворя очи и започва да рецитира текста:

Вслушайте се в колибрито,
чиито криле не можете да видите.
Вслушайте се в колибрито.
Не слушайте мен.

Вслушайте се в пеперудата,
която има само 3 дни.
Вслушайте се в пеперудата.
Не слушайте мен.

Вслушайте се в мисълта на Бога,
който няма нужда да съществува.
Вслушайте се в мисълта на Бога.
Не слушайте мен.

Тук Коен отваря очи с думите:

„Ето това е една песен, която не знам дали ще успея да довърша.“ 

Пред изданието той си спомня скорошна среща с Боб Дилън, който му казал:

„Що се отнася до мен, Ленард, ти си номер едно. Аз съм номер нула.“ Според мен, той искаше да каже — и аз не бях готов да споря — че неговото творчество е отвъд всякакви оценки, а моето е доста добро.“

Самият Дилън, който рядко влиза в ролята на музикален критик, с удоволствие прави кратък анализ на номер 1:

„Когато хората говорят за Ленард, те често пропускат да споменат неговите мелодии, които според мен, заедно с текстовете му, са абсолютно гениални. Контрапунктите придават небесен характер и мелодична извисеност на всяка една от неговите песни. Доколкото съм запознат, никой друг не се приближава до него в това отношение в модерната музика.“

Между 2008-а и 2013 г. Коен направи няколко турнета. Новият му албум – обсебен от смъртността и Бога – но все пак забавен, се нарича You Want It Darker и ще се появи през октомври. Заглавната песен от диска Коен представи на рождения си ден, 21 септември. Но според негови приятели и колеги, той едва ли ще се качи някога на сцената: освен, може би, за да изпълни една-две песни, добавя изданието.

В различните години Ленард Коен се е сближавал с различни музикални жанрове — фолк, поп, кабаре и прочие. Най-голяма известност му носи песента Hallelujah, влязла в репертоара на много изпълнители от цял свят и използвана многократно в киното.


Бел. ред. – превод на стиховете от английски език – Емил Георгиев.

"Площад Славейков"