Следващата седмица ще се реши дали в Шотландия ще има втори вот за независимост. Това стана ясно от речта на премиерката Никола Стърджън пред съпартици на конференция в Глазгоу.

Тя потвърди пред елита на Шотландската национална партия, че се изготвя план за втори референдум за напускане на Обединеното кралство. Той ще бъде предложен за обсъждане през идната седмица.

И след това ще се вземе решение кога да бъде насрочено допитването.

Това ще бъде втори референдум за напускане на кралството. Първият бе на 18 септември 2014 година. Тогава 55 на сто гласуваха "не" на независимостта на Шотландия. Нещата обаче рязко се промениха след тазгодишния референдум, чиито резултати доведоха до отцепване на Великобритания от Евросъюза.

Логиката, по която шотландците решиха да останат в Обединеното кралство преди две години, бе, че те искат да членуват в европейското семейство. Сега след Брекзит, това вече няма да бъде така. А Глазгоу иска да остане в Европейския съюз.

"Аз съм убедена, че Шотландия има възможността да преосмисли въпроса за своята независимост преди още Обединеното кралство да напусне ЕС и по този начин да защити интересите на страната", обяви пред делегатите на конференцията Никола Стърджън.

Ще припомним, че на 24 юни т.г. 62 на сто срещу 38 процента от шотландците гласуваха против Брекзит. Докато общо във Великобритания 52% се обявиха за напускане на Евросъюза.