Турският президент Ердоган заяви, че правителството му ще поиска от парламента да въведе смъртното наказание като мярка срещу участниците в юлския метеж, предадоха световните агенции.

„Правителството ни ще поднесе предложението за смъртното наказание пред парламента. Убеден съм, че парламентът ще го гласува, а когато времето дойде, аз ще го ратифицирам“, каза той.

Връщането на този вид наказание със сигурност ще доведе до прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Такова предупреждение отправи още през лятото председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Именно преговорите бяха причина Турция да отмени смъртната присъда в края на ХХ век. По тази причина най-тежкото наказание за лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан бе заменено с доживотен затвор.

Същевременно Турция закри 15 медии, включително кюрдски информационни агенции, и уволни около 10 000 държавни служители и хора от силите за сигурност. Това стана по силата на два издадени вчера нови указа, предаде ДПА.

Указите се отнасят до голям брой въпроси, включително ограничение на правото на адвокатите да разговарят на четири очи с клиентите си и промени в правилата за назначаване на ректорите на университети по начин, по който правителството да има по-голям контрол върху процедурата.

Мъж стреля и рани в крака Бюлент Тездджан - зам.-председател на опозиционната Народно-републиканска партия. Атаката станала в ресторант в провинция Айдън, където политикът бил със съпартийци. Нападателят бил задържан по-късно в морския курорт Кушадасъ. Името му е Арпарслан Саргън. Мотивите за атаката засега са неизвестни.