Хората, които се оставят да ги хипнотизира Путин сами искат това, заявява руският писател Борис Акунин в интервю за френското списание "Поан". 

Ако вие не сте почитател на руския президент, няма как да ви омае, защото той знае как да приказва само на хората, които очаква да впечатли, продължава Акунин в отговор на въпрос, че дори и евентуалният десен кандидат-президент и бивш премиер на Франция Франсоа Фийон не е могъл да избегне хипнозата на Путин.

Писателят разсъждава и върху възможността за затопляне на отношенията между Париж и Москва:

"Съюз между Франция и Русия е имало и друг път в историята и добре се знае какво е допринесло това по отношение на независимостта, стратегията, отношенията, включително и културните. Защо обаче сега трябва да се тревожим? Винаги трябва да имате едно на ум, че днешна Русия в действителност, е държава и народ на един човек - Путин, който взима всички решения. Режимът не е демократичен, даже е антидемократичен, който потиска опозицията и хвърля хората в затвора по политически причини. Това е една агресивна държава, идеологически тиранична, ксенофобска и хомофобска. Днес Русия е точно такава страна и следователно, ако Франция иска да общува с политически режим с подобни характеристики, съжалявам, но това означава, че във Франция нещо не работи, не върви добре". 

Според Акунин това, което се нарича "реална политика" не е нещо добро, даже и от стратегическа гледна точка. Така той отговаря на въпрос по повод изказване на Фийон, че Париж не е васал на САЩ след Втората световна война и може да се обърне монетата.

"Най-доброто нещо, което може да направи Европа, е да се обедини около общи принципи, включително да осъзнае кое е добро и кое е зло. Но ако влезете в руската зона на здрача, ще загубите всякакво чувство за ориентация. Ще бъда ясен по въпроса за френско-руското приятелство. Разбира се, аз съм за добрите отношения между Франция и Русия. Абсолютно. Но колко дълго Русия ще бъде това, което е днес, ако Путин не направи стъпка към свободата, демокрацията и мира? Така че, мисля, че всеки съюз с Русия ще бъде признак на слабост", предупреждава Акутин.

Възможно ли е общ френско-руски фронт в Сирия да сложи край на конфликта?, пита журналистът.

"Логиката на това, което Путин прави в Сирия прилича много на онова, което вършеше в Чечня, въпреки че двете страни са много различни", обяснява руският писател. "В неговата игра не е важно да подкрепяш по-добрата част от населението, а по-силната, каквато и да бъде цената, включително и за правата на човека... Така че както нищо не проработи в Чечня, така ще стане и в Сирия, просто там нещата са обречени на провал", допълва Акунин.

Затова ще си позволя най-общо да посъветвам Франсоа Фийон:

"Политиката не е да мислиш за днес, а за утре. Това е. Тя е една стратегическа мисъл, обърната към бъдещето.