Софийският градски съд е прекратил заради изтекла абсолютна давност делото срещу Мария Дивизиева - бивш началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, разкрива "Правен свят".

Тя беше един от подсъдимите по процес, свързан с проект по ОПАК, заедно с още 7 души, между които и бившият шеф на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Обвинението срещу Дивизиева касаеше период през април и май 2009 г., в който тя е била ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите (тя бе зам.-министър на Николай Василев в закритото Министерство на държавната администрация и административнта реформа със същия ресор, б.р.).

Подсъдими остават Пенгезов, Петър Петков - тогава председател на Военно-апелативния съд, бившият зам.-шеф на ВоАС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова - пресаташе на ВоАС, Людмил Симеонов и Крум Симеонов – баща и син, изпълнители по проекта.

Делото е свързано с деклариране на невярна информация от Петър Петков, като представляващ ВоАС пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите покрай проект "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", който е финансиран безвъзмездно с европари. Неверните сведения според обвинението касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен като извършител, а останалите – като помагачи.

По отношение на Дивизиева прокуратурата твърдеше, че като помагач умишлено е улеснила полк. Петър Петков да предостави неверни сведения пред Дирекция "ОПАК" – че по проекта за информационната система за военните съдилища са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за малки обществени поръчки, но всъщност въобще не били провеждани поръчки. Държавното обвинение смята, че Дивизиева е подпомогнала шефа на ВоАпС със съвети, разяснения, обещание да помогне на по-късен етап, както и такива за отстраняване на други пречки.

Повдигнатото ѝ обвинение беше по чл. 248а, ал. 3 от НК, който обаче към май 2009 г. (за който период тя е обвинена), предвиждаше до 3 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева. Тъй като абсолютна давност в случая е седем години и половина, тя изтече на 15 ноември.

Първоначално прокуратурата беше обвинила Дивизиева и за период до 26 ноември 2009 г., при който давността е до пролетта на 2017 г., но и така делото срещу нея беше обречено, защото няма как да приключи толкова бързо, напомня правният сайт. Още при повдигането на обвинението в тази му част пък Дивизиева го определи като недоразумение, защото през втората половина на 2009 г.... не е била в министерството.

Бившият шеф на САС Веселин Пенгезов също има две обвинения по този текст, но те касаят друг период. Въпреки това още в началото на разследването той ги определи за "екзотични".

Самият Пенгезов пък въпреки бурната съпротива на ВСС да спази закона, само преди дни все пак бе върнат на работа като съдия. Според последната порция поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от юли, главният прокурор може да иска отстраняване на магистрат само за престъпления по служба. А Пенгезов не бе за това, а по споменатото наказателно дело от общ характер.

Заради изменения ЗСВ сега на практика отпадна правното основание, с което навремето той бе отстранен от работа.