"Възможно ли е догодина да има предсрочни президентски избори?"

Този въпрос зададе на президента Владимир Путин кореспондентът в Москва на в. "Уолстрийт джърнъл".

"В коя страна?", попита на свой ред Путин.

"В Руската федерация", уточни журналистът и в залата избухна смях.

"Възможно е, но не е целесъобразно", каза руският лидер.

Руска журналистка държи плакат, на който Путин е изобразен като Супермен.

Той даде традиционната си голяма годишна пресконференция. Тя продължи 4 часа без няколко минути.

Проявата бе отложена с един ден заради убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов.

Путин повтори думите си от вчера, че Русия е по-силна от всеки агресори. Той потвърди, че Русия е свършила много работа по модернизирането на ракетно-ядрения си потенциал. И не постави под съмнение ядрената мощ на САЩ, за която вече се изказа новоизбраният президент Доналд Тръмп.

"Франклин Рузвелт вероятно се обръща в гроба си."

Така Путин коментира резултатите от изборите в САЩ. И припомни, че освен на вота за президент демократите бяха победени и на изборите за Конгрес и Сенат.

"И за това ли сме виновни ние? Всичко това говори, че сегашната администрация има системни проблеми", каза руският лидер.

Повод бе въпросът как гледа на твърденията, че Русия и най-вече той са повлияли на американските избори.

"У голяма част от американския народ съвпадат представите за свят с традиционните ценности на Русия", смята Путин.

Според него Роналд Рейгън би се радвал, че представители на неговата партия печелят. Той би се зарадвал и на новоизбрания президент Доналд Тръмп, който тънко усетил настроенията.

"И Тръмп победи, макар никой освен нас не вярваше, че ще спечели", каза Путин и в залата за пореден път избухна смях.

Рузвелт би се обърнал в гроба, защото е сплотил нацията в годините на Великата депресия и на Втората световна война. А сегашната администрация разединява нацията.

След засегнатите теми бе и кризата в Украйна. Путин бе попитан дали Русия ще освободи арестувани режисьор и журналист от тази страна.

"Журналистите трябва да се занимават с журналистика, а режисьорите - с производство на спектакли и филми. Какво да правим, когато един режисьор - доказано е в съда - се е занимавал с подготовка на терористични актове? Да го пуснем само за това, че е режисьор?"

На намека, че руската армия е смятана за окупатор в Донбас президентът отвърна, че не би било зле и украинските войски да не бъдат смятани за окупатори там.

Той подкрепя безвизовия режим, който ЕС готви за Украйна. И допълни, че визите са анахронизъм от времето на Студената война.

Следващият въпрос бе за отношенията с Турция. Путин започна с убийството на посланика Андрей Карлов на 19 декември.

"Мисля, че убийството бе покушение срещу Русия и руско-турските отношения. Самият аз скептично се отнасях към изказванията, че нашият самолет не може да не е свален без решение на висшето ръководство в Анкара. Сега вече вярвам в това, има факти, които показват проникването в органите на властта на елементи, които искат да разрушат нашите отношения", коментира президентът.

Посланикът бе убит от бивш полицай. А свалянето на руски изтребител в Турция през ноември 2015 г. доведе до остри словесни престрелки между Путин и колегата му Реджеп Ердоган. Те прераснаха в дипломатическа и търговска война между Анкара и Москва.

Путин заяви, че Ердоган и иранският президент Хасан Рохани "имат огромен принос за "освобождаването на Алепо. Форматът Русия-Турция-Иран за разрешаването на конфликта в Сирия е отворени  за други страни.

Путин коментира и допинговия скандал, довел до дисквалифицирането на редица руски спортисти от олимпиадата в Рио де Жанейро. От Световната антидопингова агенция (УАДА) прозвучаха обвинения, че има държавна допинг-програма, покровителствана от Кремъл.

"Никаква държавна подкрепа няма. Но проблем с допинга има, както и във всяка друга страна", каза руският президент.

Самият той не се счита в правото си да дава оценки за дейността на УАДА. Но изтъкна, че работата на всяка подобна институция трябва да бъде разбираема, прозрачна и проверяема.

"Не е ясно защо всичко това се прави в закрит режим. В това има и политическа съставна част", смята Путин.

Той остро нападна Григорий Родченков - бившия шеф на московската антидопингова лаборатория. Родченков отиде в САЩ и отправи обвиненията си за руската допинг-програма чрез тамошните медии.

"Той постоянно мъкнеше тук тези боклуци, караше хората да ги употребяват, а тези, които отказваха, отстраняваше. А когато го притиснаха, избяга. Защо не се бореше тук?", попита Путин. И изрази увереност, че след като употребят Родченков, американците ще го изхвърлят като ненужен.

За пресконференцията бяха акредитирани рекорден брой журналисти - 1437. Освен от Русия, има чуждестранни кореспонденти от Япония, САЩ, Китай, Германия, Франция, Испания, Швеция, Естония.

Няма регламент за продължителността. Най-кратка е била първата - 1 час и 33 минути. Тя е проведена през 2001 г. Най-дълго Путин е говорил през 2008 г. - 4 часа и 40 минути. Миналата година пресконференцията трая 3 часа и 8 минути.