Приключи проверката на тримата младежи от Стара Загора, които купиха Дипломатическия клуб "Бояна" и още няколко държавни имота в София за 10,2 млн. лв. с ДДС. Това съобщи по бТВ Росен Бъчваров, директор "Комуникации" в Националната агенция за приходи (НАП).

"Имахме две основни задачи с тази проверка - първо, да се изследва произхода на тези средства и ако има въпросителни към него, да видим дали има някакви данъчни последици, тоест данни за укрити приходи и печалби. Произходът на парите е ясен - дадени са от едно юридическо лице", обясни Бъчваров, но не съобщи кой е щедрият заемодател, тъй като законът му забранява.

Работата на НАП е да изследва дали някой не е избягнал плащането на данъците, дали има пари с неустановен произход. Оттам натататък дали една сделка е сключена законосъобразно, кои са хората, какви са паричните потоци, какви са моралните и правни измерения, е тема на други органи, поясни говорителят на приходната администрация.

При което водещият Антон Хекимян отвърна:

"Значи всеки 20-годишен може да купи нещо, което струва дори и 100 млн. И ако някой му е дал пари, вие ще проверите този някой дали наистина му ги е дал... Въпрос на политически анализ и решения е това да се промени. Просто трябва да има ня-КОЙ с пари, нали?".

През септември миналата година старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн" на неизвестните тогава Ванеса Тодорова (21 г.), Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.) спечелиха Дипломатическия клуб "Бояна" на търг. Други кандидати, които да наддават, нямаше.

Младежите платиха 10,2 млн. лв. за ценната собственост плюс търговски помещения на ул. „Райко Алексиев” и сграда на ул. „Чарлз Дарвин”.

Клубът бе изтъргуван като обособена част от държавната Агенция за държавни имоти в страната (АДИС, бившето БОДК), въпреки че дружеството се намира в забранителния списък. Оказа се, че съществува "вратичка" в закона и няма текст, който да забранява на приватизаторите да се разпореждат с обособени части. Поради това правителството неотдавна прие законова промяна, с която в забранителния списък за приватизация се включват изрично 39 имота на АДИС.

Източници на Клуб Z още в деня на търга разкриха, че действителният купувач на Дипломатическия клуб е депутатът от ДПС Делян Пеевски. По-късно лъснаха връзките между приближени до Пеевски и невръстните бизнесмени.

Росен Бъчваров съобщи, че в първите дни от данъчната кампания има повече подадени годишни декларации по електронен път, отколкото чрез посещение в офисите на НАП. По интернет постъпили близо 1000 формуляра, а малко под 600 били подадените на хартия. Това е нова тенденция, започва да се променя поведението на данъкоплатците, коментира говорителят на НАП.

Крайният срок за подаване на годишните декларации за данъците на физическите лица е 2 май. Който декларира и плати налозите по електронен път до края на март, получава 5% намаление.

Новост тази година е т. нар. коригираща декларация. Ако лицето намери грешка в обявените от него данни след 2 май, до края на септември може да се поправи, като има право еднократно да подаде коригираща декларация.

Росен Бъчваров каза, че са започнали масови проверки във всички зимни курорти - Банско, Боровец, Пампорово и др. До края на зимния сезон НАП и МВР ще направят около 15 000 проверки, по примера на летните акции. Ще се следят не само търговските обекти, но и борси, тържища, движение на луксозни автомобили, издаването на документи при стопанския оборот.

При най-грубите данъчни нарушения, обектите ще бъдат запечатвани.

"Проверките по Черноморието имаха резултат и за трите летни месеца общият оборот на обектите там достигна 5 млрд. лв., броят на касовите апарати се увеличи с 10%, а събраният ДДС от варненската и бургаската дирекции на НАП беше с 40 млн. лв. повече", съобщи Бъчваров.