Много повярваха миналата година, че излизането на Великобритания от ЕС ще е по-добро за жителите на Острова - но това със сигурност не важи за всички, както показва примера с Дом Уолф, разказва "Гардиън".

Германските му родители се местят в страната през 1974 г, малко след това той се ражда на британска земя. Сега властите искат да докаже, че родителите му са били в страната легално, въпреки че тогава всеки германец е имал право да живее и работи във Великобритания заради законите в ЕС.

"Имайки британски акт за раждане и моите родители, които живеят, работят и са отгледали тук децата си за последните 42 години, си мислех, че това ще е лесно. Излъгах се", разказва той.

Това явно не е достатъчно за обърканата британска бюрокрация. Според властите трябват и документи, доказващи, че майка му е работила или плащала данъци. Според Уолф обаче няма запазени такива - все пак става дума за няколко десетилетия. Университетът в Лондон, където майка му е работила, пази данни само от 1982 г. насам. Архивите на данъчните също засега са празни, а за всяка проверка трябва да се пуска отделна молба и да се чака 40 дни.

"Препоръчват ми да подам документи за престой във Обединеното кралство - това лоша шега ли е? Престой в страната, в която съм роден!", пише той към министър-председателката Тереза Мей.

Според паспортното ведомство  Дом Уолф трябва да плати 1121 паунда и да мине тест за гражданство.

"Трябва да докажа, че говоря английски, че знам коя е кралица Лизи и че мога да пея "Свещ на вятъра". Лудост!", възмутен е Уолф.

Според него е обидно родината му, в която той работи и плаща данъци, да го принуждава да плаща пари и да минава през бюрократичната машина на имиграцията.

Уолф има подкрепата на Джон Глед, депутатът от неговия район, според когото е неадекватно паспортният офис да определя националността на човек, който е роден, отгледан и изучил се в страната.

Има десетки други подобни случаи. Наскоро холандка, живяла 24 години във Великобритания и с две деца - британски граждани, получила отказ при молба за гражданство заради техническа недомислица. Вместо оригинала на молбата, пратила нотариално заверено копие. Имиграционните не я помолили да поправи грешката си, а просто й пратили писмо, в което й казват да се приготви за напускане на страната.