“Ердоган действа като Щази”, е най-масовата реакция в Германия, след като беше оповестено скандално искане на тайните служби на Анкара за следене във ФРГ на 300 души с турски корени и 200 мюсюлмански сдружения и училища.

Да припомним, че Щази беше зловещата Държавна сигурност на ГДР.

“Зюддойче цайтунг” и тв каналите Ен Де Ер и Ем Де Ер вчера дадоха публичност на небивал скандал. По време на Мюнхенската конференция по сигурността, проведена през февруари т. г., шефът на турското разузнаване MIT Хакан Фидан е предал на президента на германската разузнавателна служба БНД Бруно Кал списък с имената на 300 души от турско потекло и 200 мюсюлмански сдружения и училища. Била е отправена писмена молба всички те да бъдат следени, тъй като били “маши на Гюлен”.

Фетхуллах Гюлен пък е смятан от Анкара за организатор на опита за преврат в Турция през юли м. г.

Бруно Кал оповести за най-новия брой на сп. “Шпигел”, че щателна проверка на предоставени от Турция “доказателства” не е открила такива.

“На различни нива Турция се опита да ни убеди, но до този момент не ѝ се удаде”, каза Бруно Кал.

Вместо БНД обаче да изпълни искането на турската разведка, започва уведомителна акция – всички лица и лидерите на мюсюлмански организации, включени в списъка на Анкара, са предупредени лично. Препоръчано им е да не пътуват за Турция поради опасност да бъдат арестувани и хвърлени в затвор.

Същевременно е сезирана Главна прокуратура на ФРГ, която завежда следствие по подозрения в извършване на агентурна дейност на Турция на територията на Германия, което конституцията и законите не допускат.

След изнасянето на информацията от трите големи германски медии не закъсня и реакцията не само на граждани, а и на видни политици.

"Шпионски действия на германска земя се преследват от закона. Не е възможно онези хора, които не се харесват на Анкара, да имат опасения да пътуват в Турция. Това не могат да са бъдещите германо-турски отношения. Независимо от това какво е отношението към движението на Гюлен, у нас действа германското право и гражданите не могат да бъдат шпионирани от чужди държави", заяви федералният вътрешен министър Томас де Мезиер.

Вътрешният министър на федерална провинция Долна Саксония Борис Писториус коментира списъка на MIT:

“Засегнати са граждани и сдружения в цяла Германия. Списъкът съдържа информации от всякакъв род, включително снимки от документи за самоличност, кадри от видеонаблюдения, адреси по местоживеене и контакти в глобалната мрежа. Засегнатите се подозират като членове на движението на Гюлен. За мен мярката да ги информираме и предупредим е оправдана и необходима.”

Според Писториус всичко това било непоносимо и неприемливо. Било параноя всички привърженици на Гюлен да се смятат за терористи и врагове на държавата, без за подобни обвинения да има факти.

Специалистът по вътрешна сигурност на партията на Меркел ХДС Патрик Сенсбург оповести:

“Нека агентите на MIT да бъдат разкрити и изправени на съд. Ако сред тях има дипломати, те трябва да бъдат обявени за персона нон грата и изгонени от Германия. Действията на турската тайна служба са нелегални. Според списъка не става дума за терористи, в в полезрението са попаднали противници на правителството. Значи иде реч за наблюдаване по политически причини.”

Депутатката от крайната левица Севим Дагделен, която е с турско потекло, призова кабинета в Берлин:

“Правителството най-сетне да разгроми шпионската мрежа на Ердоган в Германия. Ердоган превърна Германия и Европа в собствено бойно поле за налагане на диктатура в Турция.”