"Всеки удар с химическо оръжие от режима на Асад ще бъде последван от незабавен отговор на Франция", предупреди френският президент Еманюел Макрон колегата си от Русия Владимир Путин. Двамата разговаряха в двореца "Версай" край столицата Париж.

Френският президент Еманюел Макрон допълни, че иска да сътрудничи с руския си колега Владимир Путин по ситуацията в Сирия, съобщи телевизия "Франс 24".

Това стана на първата среща на четири очи между двамата лидери.

"Нашият абсолютен приоритет е борбата с тероризма. Това е нещото, което трябва да ръководи нашите действия в Сирия и по което аз искам отвъд работата, която ние вършим в рамките на международната коалиция, да можем да засилим и нашето партньорство с Русия", каза Макрон.

[nid:54455]]

"Русия днес" и "Спутник" разпространяват фалшиви новини", заяви още Макрон на Путин.

И обясни:

„Аз винаги съм имал образцови отношения с чуждестранните журналисти, но като политик трябва ясно да заявя, че когато медиите разпространяват безсрамни лъжи, то това вече не са журналисти – това е работа на органи за оказване на влияние. Sputnik и RT са такива органи за влияние в хода на предизборната кампания, те разпространяваха лъжи както за мен лично, така и за водената от мен кампания“.

Посещението на руския държавен глава не бе планирано. Преди да започнат разговорите, двамата президенти изглеждаха видимо напрегнати, докато си стискаха ръцете.

Макрон и Путин преди срещата на четири очи.

На съвместната пресконференция след срещата Макрон заяви, че би искал да види демократично предаване на властта в Сирия. Той допълни, че използването на химически оръжия ще бъде червена линия, която ще предизвика отговора на Франция.

Макрон изтъкна, че е поставил пред Путин въпроса за положението на гейовете в Чечения. Десетки мъже в кавказката република с преобладаващо мюсюлманско население, заподозрени в "обратни" наклонности, биват задържани, измъчвани, а някои - дори убивани, твърдят правозащитници.

Френският президент благодари на Путин за посещението и каза, че двустранното партньорство е било в центъра на дискусията им.

Той призна, че има разногласия с руския лидер, и каза, че разговорът с него е бил откровен.

След Макрон думата взе Путин. Той заяви, че по време на разговорите им домакинът не е повдигнал въпроса за предполагаемата руска намеса в изборите в чужбина. По време на кандидат-президентската кампания щабът на Макрон обвини Русия в хакерски атаки и разпространяване на дезинформация.

На журналистически въпрос Путин отговори, че тези твърдения не се основават на факти, и настоя, че няма за какво да се говори. И допълни, че срещата му с Марин льо Пен - съперничката на Макрон на втория тур, не означава, че Москва се е опитвала на повлияе на изборните резултати.

Руският президент обърна специално внимание, че в Русия много добре си дават сметка за политическите реалности във Франция.

„Защо си мислите, че не сме знаели за обществените допитвания, че не сме разбирали какво става, не сме знаели кого предпочитат повечето французи? Ние прекрасно всичко виждахме и разбирахме. По тези въпрос все пак не сме деца, със сериозни неща се занимаваме“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да бъде засилено партньорството с Русия в борбата с тероризма в Сирия, предаде Франс прес. Това изявление Макрон направи след разговор с руския президент Владимир Путин в двореца Версай, продължил два часа и половина.

Путин от своя страна заяви, че двамата с Макрон са разговаряли за украинската криза, за възможностите за уреждане на сирийската криза, за "сложната и опасна ситуация с ядрения проблем в Северна Корея и севернокорейската ракетна програма". 

"Ние сме изпълнени с решимост да търсим съвместни решения на всички тези проблеми - разбира се, по такъв начин, че те да не влошават ситуацията, а само да я подобряват", каза той.  

Руският лидер изтъкна, че двамата са се обединили около мнението, че "най-важната задача днес е нашата обща борба с тероризма". Според него е "невъзможно да се бориш с терористичната заплаха, като разрушаваш държавността в страните, които и без това страдат от вътрешни проблеми и противоречия". Той съобщи, че на преговорите Макрон е предложил да се създаде специална работна група, чиито представители биха могли да посетят Москва и Париж и "в практически план да установят взаимодействие в борбата с терористичната заплаха, която е извънредно опасна както за нас, така и за европейските страни, включително Франция".  

Руският президент отбеляза, че санкциите срещу Русия по никакъв начин няма да помогнат за нормализиране на положението в Украйна, и призова за "отмяна на всякакви санкции и ограничения в световната икономика". Според него само "свободният пазар и свободната конкуренция - честна и необременена с политически инструменти, съображения и конюнктурни инструменти, може да помогне за развитието на световната икономика и за повишение на жизненото равнище на нашите граждани". 

"Фундаменталните интереси на Москва и Париж са много по-важни от текущата политическа конюнктура", подчерта Путин. Той обърна внимание, че за последните години нито една френска компания от почти 500 не е напуснала руския пазар. Според него преките френски инвестиции в икономиката на Русия са нараснали с 2,5 млрд. долара през 2016 г., а стокооборотът е нараснал с 14 процента.