Българката Донка Атанасова е човекът, който отговаря за борбата с престъпността и за спокойното съвместно съществуване на гражданите в колумбийската столица Богота.

Така почти буквално, доколкото е възможно, се превежда названието на поста, на който сънародничката ни e назначена преди месец.

Задачата на 34-годишната Донка е да ръководи изработването на политика, гарантираща сигурността на жителите на 8-милионния мегаполис. Това включва не само борбата срещу организираната престъпност, но също така и подобряване на условията на живот и стремежа към ликвидирането на бедността.

"Занимавам се дори с на пръв поглед дребни детайли като достъпа на хората до културни развлечения", сподели за Клуб Z от Богота Донка Атанасова.

На своя пост тя отговаря също за борбата срещу наркотрафика. "Държа да уточня, че това не е кой знае какво, тъй като Богота не е център на тази дейност. Тя се развива предимно в градовете Меделин и Кали", уточнява сънародничката ни.

По време на предизборната си кампания Донка редовно предвожда младежки шествия.

Освен това нивото на престъпност в Богота е сред най-ниските в Колумбия. За 2013 г. броят на убийствата там е бил 16 на 100 000 души. А иначе средно в цялата страна числото е 30 на 100 000. А най-много хора са убивани в град Перейра, най-новият център на трафика на дрога.

"Голям проблем е и вкоренената корупция в държавните институции, допълва Донка Атанасова. - Това е нещо твърде характерно за Латинска Америка."

Донка всъщност познава отлично региона, в който живее. Тя е в Колумбия вече 22 години. Пълното й име е Донка Атанасова Якимова. Сънародничката ни пристига в Колумбия през 1992 г., когато баща й - видният дипломат Атанас Якимов, е назначен за извънреден и пълномощен посланик на България в Богота. Майка й Нана пък е цигуларка и започва да преподава музика в колумбийската столица.

Атанас Якимов - бащата на Донка, бе посланик на България в Колумбия.

Така след приключването на мандата на бащата семейството решава да остане в Колумбия. Донка тъкмо е пред завършване на местно училище, а ако се върне в България, трябва да учи още цели три години и да получи диплома за средно образование на 21. Затова тя не се колебае да остане в Колумбия заедно с майка си Нана и по-малката си сестра Юлия.

Атанас Якимов прекарва част от времето и в България. Той почина тази година.

В университета в Богота Донка следва и завършва социология. Говори много добър български, макар след толкова години в Колумбия да й е по-лесен испанския.

Точно преди месец в Колумбия се състояха парламентарни и местни избори. Атанасова бе кандидат на левия Зелен съюз за член на градската управа на Богота. Малко не й достигна да бъде избрана в местния общински съвет. Но пък получи пост, смятан от мнозина за доста по-отговорен от този на общинар.

Това бе предизборният постер на сънародничката ни.

Донка се състезаваше с номер 107 в партийната бюлетина. Това число на испански се произнася ciento siete. По същия начин се произнася и Siento siete, което означава "чувствам седем". Толкова бяха поводите, които Донка бе намерила, за да се кандидатира за Камарата на представителите в столицата. Те бяха следните:

1. Търсене на "жива" политика

2. Страната преживява исторически момент и се нуждае от нови лидери

3. С хората може да се прави съвместна политика

4. Конгресът (парламентът - б.а.) трябва да бъде място, където гласът на хората трябва да бъде чут

5. Богота е мястото, където се случват най-важните неща в Колумбия

6. Зелените са подготвени, имат с какво и как, притежават опит и капацитет

7. Зелените искат да създадат широк фронт, включващ демократичните сили и левицата в страната

"Да, аз съм лява по убеждения", обяснява Атанасова, още преди да бъде попитана.

Нейни идоли са трима латиноамерикански президенти от новата лява вълна. Това са Хосе Мухика от Уругвай, Ево Моралес от Боливия и Кристина Киршнер от Аржентина. Първият е смятан за най-бедният държавен глава в света. Макар и президент, той отказа да живее в двореца в Монтевидео, а предпочете да остане във фермата на жена си край уругвайската столица, където даже няма канализация и водата се черпи от кладенец.

Ево Моралес не е стигнал дотам. Но пък е известен с постоянните си заяждания със САЩ и Западна Европа. Той извърши национализация на много чужди предприятия в Боливия. Резултатът от това досега е предимно намаляване на производството.

Кристина Киршнер пък смени съпруга си Нестор Киршнер си начело на Аржентина, когато изтече мандатът му. Той почина, иначе имаше намерение да се кандидатира след прекъсването в полза на жена си.

Дори бразилската президентка Дилма Русеф не се ползва с такива симпатии от страна на Донка Атанасова.

"Харесва ми, разбира се, радвам се, че е с български корен, но предпочитам Мухика и Моралес", изтъква сънародничката ни.

Сега тя се старае да оправдае доверието на столичния кмет Густаво Петро, който я назначи на престижния пост.

"Назначението е без определен срок и мога да бъда уволнена всеки момент. Готова съм за уволнение, но съм готови и да приема предизвикателствата на борбата с престъпността",  завършва Донка Атанасова.