"Опитваме се да създадем хибрид между орел, рак и щука. Тази лоена топка ще нараства, но никога няма да стига до парламента. Създаваме за трети път един и същи орган. Първо от Станишев, после от ГЕРБ. Сега пак. Това е уморително повтаряне."

Така бившият правосъден министър (2014-2015) и лидер на "Да, България" Христо Иванов коментира пред БНТ идеята за създаване на бъдещ единен корупционен орган у нас.

Той бе попитан прав ли е президентът Румен Радев, като казва, че ще има правосъдна реформа, когато бъде създаден такъв орган.

"Президентът каза по тази тема толкова различни неща. Той има проблем със своя юридически екип и не разбира винаги това, каквото казва. Този мастодонт, който сега се създава, ще бъде просто имитация", смята Иванов.

И продължи:

"Когато няма политическа воля, когато тези хора са събрани в стенограмите на КТБ, когато назначиха и преназначиха Исров, не му търсят отговорност, ще създават пореден орган. Това е само една пошла имитация."

Христо Иванов обясни и гневната си реакция на промяната в Закона за съдебната власт, която забранява на професионалните организации на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители достъп до чуждестранно финансиране:

"Това не са големи суми. Това са пари с ясни параметри за много конкретни цели. Отиват за обучение на български магистрати. Законът е опит да се затвори каналът, чрез който тези организации да са прозорец към света."

Той характеризира закона като нежелание на съюза ГЕРБ-Цацаров-Пеевски българските магистрати да чувстват международна подкрепа. За него той е опит да се задълбочат изолацията и бункерното съзнание. Такава е основата на днешното управление. А следващият Висш съдебен съвет (ВСС) пак ще е бъде избран по волята на Цацаров и Пеевски.

Иванов коментира и протестите в Полша срещу закона, поставил Върховния съд под контрола на правителството. Според него там има ерозия на законодателството. Такова нещо има и в България, при това от по-дълго време.

Оттам разговорът се насочи към Румъния и обвиненията срещу главната прокурорка по борбата с корупцията Лаура Кодруца-Кьовеши. Не се ли срутва митът за Румъния, която самият Иванов често дава за пример в сферата на правосъдието, попита водещата.

"В Румъния опитват да направят капан на Кьовеши, а не че тя е сбъркала. Българският път е черпене на опит от Румъния. Но ни трябва реформа на цялата прокуратура. Тя е източник на корупция - цитирам председателя на Венецианската комисия. Няма да се оправим, дори да правим отделни кръпки по румънски модел", смята Иванов.

Колкото до това дали в северната ни съдседка има лов на вещици, мнението на бившия правосъден министър е следното:

"Там се говори за лов на вещици от много години. Говори се от вещиците, които се оплакват. И нашите вещици много се радват на ставащото сега в Румъния."