Руската ракетна програма предизвиква тревога в НАТО. Пактът е изработил секретен документ, съдържащ 39 опции за противопоставяне и го е предоставил под гриф “Строго секретно” на държавите членки на алианса.

Това става ясно от публикация в мюнхенския всекидневник “Зюддойче цайтунг”.  В журналистическото разследване са участвали и журналисти от тв каналите Ен Де Ер и Ве Де Ер.

Поводът за тревогата на НАТО е, че Русия погазва споразумението със САЩ отпреди 30 години за забрана на производството и унищожаване на наличните ядрени ракети със среден обсег на действие, макар Москва да отрича. На свой ред Кремъл обвинява Вашингтон в неспазване на споразумението.

В секретния документ на НАТО се посочвало, че една от възможностите за ответна реакция е разширяване на ядреното възпиране. Препоръчвало се също да се инсталира по-голям брой системи за ранно предупреждение, засилване на отбраната по линия на подводниците и по-често използване в Европа на бомбардировачите от тип В-2 и В-52.

Друга препоръка била да се повиши готовността на онези летища в Европа, от които могат да се изстрелват ядрени бомби. Същевременно авторите на документа все още мислели как Русия да бъде привлечена на масата на преговорите.

На запитване на “Зюддойче цайтунг” снощи говорител на НАТО нито е потвърдил наличието на доклада, нито е посочил кои биха могли да са авторите. Говорителят все пак е потвърдил, че в средите на НАТО се водят разговори по спазването на международния договор за унищожаване на ядрените ракети със среден обсег на действие и за евентуални последствия за пакта в областта на политиката за сигурност.

Да припомним, че точно САЩ от години обвиняват Русия, че не спазва ядреното споразумение от 1987 г. Все още не е ясно дали и останалите 28 членки на НАТО споделят мнението на Вашингтон. На въпрос по темата от страна на разследващите германски журналисти говорителят на пакта ги е посъветвал да се обърнат към съответните столици.