Срещнат ли се иранец, турчин и руснак в Сирия, звучи като виц, но скоро може да стане реалност.

По време на шестия кръг от преговорите по Сирия в казахстанската столица Астана трите държави се споразумяха за изграждане на зона за деескалация в северносирийската провинция Идлиб. Наред с това Техеран, Анкара и Москва възнамеряват да изпратят на място свои сили за сигурност. Целта е да се избегнат сблъсъци между сирийската армия на Асад и опозиционни групировки. Съвместен център на трите държави ще има за задача да наблюдава обстановката и да контролира достъпа до зоната, съобщава онлайн изданието на “Шпигел”.

Да припомним, че провинция Идлиб се контролира от бунтовници ислямисти. Едноименната столица на провинцията в края на юли т. г. падна в ръцете на джихадисти от бивш клон на Ал Каида в Сирия.

По данни на ООН в района живеят близо два милиона души, един милион от които бежанци в собствената си страна. Те оцеляват благодарение на чуждестранна хуманитарна помощ, като доставките се извършват през съседна Турция.

От началото на конфликта през пролетта на 2011 г. загиналите са над 330 000 души, сочат данни на ООН. Милиони са прокудени от родните им места.
След сегашната си среща в Астана представителите на Иран, Турция и Русия са се споразумели мисията им в зоната за деескалация на първо време да продължи полови година, но с опция за удължаване на срока, съобщава “Шпигел”. Според изданието преговорите са протекли конструктивно. Като наблюдатели са били поканени представители на сирийския режим и на бунтовниците, докато други са решавали бъдещето на страната им.

Представителят на сирийското правителство Башар ал Джафари обаче е изразил задоволство и нарекъл преговорите успех. Така и трите държави се задължили да продължат битката срещу терористите от “Даеш”.

Говорителят на сирийската опозиция Ал Ариди е заявил, че е приемливо всяко споразумение, което слага край на насилието и избиването на невинни граждани.

Следващият кръг на преговорите в Астана е насрочен за края на октомври

В прессъобщение на Белия дом се посочва, че САЩ са обезпокоени от привличането на Иран като един вид гарант на Процеса от Астана.