София отговаря на едва 1 от общо 30 критерия за релокация на Европейската агенция по лекарствата, стана ясно от анализ, изпратен до Европейската комисия.

Агенцията трябва да се премести от Лондон, където се намира в момента, в някоя друга европейска столица, поради излизането на Великобритания от ЕС. До 31 юли страните-членки трябваше да изпратят кандидатури. 

Тази на България беше изпратена в последния момент и представляваше 4 страници, написани на неграмотен английски. В кандидатурата липсват ключови детайли като това колко би струвало преместването, в коя сграда в града ще се помещава агенцията, графикът на полетите и други. Отговорни за кандидатурата бяха Министерство на здравеопазването и Министерство на външните работи. МВнР коментира пред Клуб Z, че водещо е МЗ. От здравното министерство игнорираха въпросите ни за нередностите в кандидатурата.

София бе една от 19 кандидатки за агенцията, чието преместване би означавало хиляди нови работни места в столицата и солидно движение на специалисти в и извън страната.

В анализа на агенцията се посочва, че столицата ни не разполага с достатъчно офис места, представителни площи, няма достъпна среда за инвалиди, развита ИТ инфраструктура, и не може да се осигури добър достъп до образование, медицинска грижа и социална сигурност за децата и семействата на служителите.

Единственият критерий, на който отговаряме в подробната таблица с изисквания, е факта, че имаме офисни места, които биха могли да поемат служителите на агенцията.