Илиан Зафиров е изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка и член на нейния управителен съвет от 21.07.2003 г. Завършил е ВИИ “Карл Маркс” (сега УНСС), специалност „Международни икономически отношения”.

Започва банковата си кариера през 1989 г. в Българска външнотърговска банка. До 2000 г. е ръководил валутната дейност на няколко банки - Сирбанк, Централна кооперативна банка, ТБ България инвест. Постъпва в Корпоративна търговска банка АД през 2000 г., като оглавява валутната дейност и година по-късно е назначен за прокурист.

Член е на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и е лектор в Международния банков институт.

- Г-н Зафиров, как можете да обясните дупката от над 3,5 млрд. в кредитните досиета на Корпоративна търговска банка (КТБ), която ръководството на БНБ обяви в петък?

- Каква дупка, това са глупости, да покажат какво са написали одиторите най-добре, вместо да хвърлят недоказани обвинения. Другото което е, какво означава "дупка"? Одиторите не могат да дадат мнение, това не означава нищо. Да не могат да дадат мнение не е нито отрицателно, нито положително. Кой как си го тълкува, това е отделен въпрос.

Явно всеки ще си го тълкува кой както му отърва.

- Има ли ги тези документи, които БНБ твърдят, че ги няма?

- Как няма да ги има? Оригиналите са в каса под ограничен достъп. Те сега ще вземат и тях да ги скрият някъде, както и да е.

- Как си обяснявате тогава това изявление и последващите действия, включително и проектът за закон и последващо одържавяване на КТБ и "Креди Агрикол"?

- Изявлението беше, че г-н Василев със самолета е изнесъл 205 милиона, нали така? А накрая се оказа, че не е така. Че имало и убийства поръчани, но не било така. Сега, какво да обяснявам. Ситуацията е ясна, просто се води кампания срещу банката.

- Ами съдебното производство?

- То първо беше едно, сега е променено в друго, каква е гаранцията, че утре няма да е трето и накрая до неделя четвърто? Нищо не мога да кажа. Има си следствени органи, да си свършат работата.

- Какво ви е мнението за механизма, който БНБ предвижда - одържавяване на КТБ, разделяне на активите в "добра" и "лоша" банка?

- При моите скромни и ограничени познания не виждам правно основание това нещо да бъде извършено. А защо трябва да се одържавява банка, която първо, ако има капиталова дупка въобще, колко е тя и дали акционерите няма да я покрият сами?

- Според вас няма нищо вярно в това, което БНБ казва за КТБ? Вие стоите ли зад тези отчети, които банката е представяла до сега и я показват в перфектно състояние, че няма някакво източване?

- Какво значи перфектно състояние? Вижте сега, банката е отпускала кредити срещу съответното обезпечение и 98% от тях са погасявани в срок - главници и лихви. Какви са тези лоши активи, добри активи и всякакви такива хипотетични..., хайде да не коментирам.

Има си факти. Има счетоводна система, има всичко. Има Централен кредитен регистър, там се пише кои кредити какви са и кои са нередовни. Какво да коментирам?

- Можете ли да кажете, че до момента, докато квесторите са дошли, тези досиета са били там?  А ако са изчезнали "на хартия", все пак банката нали има електронна система?

- Естествено, че са налични, как ще изчезнат досиета? Има счетоводни записи, има дневни движения към тях, има документация, има толкова регистри - Имотен регистър, Агенция по вписванията, има Централен регистър на особените залози, има публични регистри, където ги има всичките тези данни и могат да се възстановят. Просто не считам, че трябва да коментирам.

Казвам ви къде могат да бъдат намерени. Не могат да се изпарят току така.