Руската компания "Стройгазмонтаж" ще изгражда моста към остров Сахалин, съобщи Блумбърг, като цитира неназовани източници в Кремъл и ръководството на фирмата.

Тя принадлежи на олигарха Аркадий Ротенберг, който е един от най-приближените хора на Путин.

Стойността на договора е 286 милиарда рубли (4,2 милиарда евро).

В началото на септември Путин заяви пред икономически форум във Владивосток, че "предметно се обсъжда" възможността за строителство на железопътен мост между континенталната част на Русия и Сахалин. В Кремъл обаче не казаха тогава кой ще строи и колко ще струва проектът.

В момента товарите от континента са доставяни на острова с влак, влизащ във ферибот. Руските власти не изключват в бъдеще да бъде построен мост между Сахалин и японския остров Хокайдо.

Заради анексирането на Крим през 2014 г. Западът вкара Аркадий Ротенберг в черния си санкционен списък. След това "Стройгазмонтаж" получи договор за строителство на мост към Крим през Керченския проток. Освен това компанията на олигарха получи без конкурс правото да стане изпълнител на договор на "Газпром" за строителството на газопровода "Силата на Сибир" за 200 милиарда рубли (близо 3 милиарда евро).

В края на 2016 г. обаче Европейският съд отмени някои от санкциите, наложени на Ротенберг. Магистратите решиха, че действащите санкции от юли 2014 г. до март 2015 г. са необосновани. Но те оставиха в сила наказателните мерки срещу богаташа от март 2015 г. до септември 2016 г.

Състоянието на Аркадий Ротенберг се оценява на над 2,5 милиарда долара. Само през последната година бизнесменът се изкачи с 36 позиции нагоре в класацията на "Форбс". За този период той спечели над 1,5 милиарда долара.

Синът му Игор е съсобственик на компанията, събираща такси от шофьори на товарни камиони по системата "Платон", чието въвеждане предизвика серия от протести.