„Информацията, която беше дадена за района беше за около 50-60 литра на квадратен метър. Това, което се изсипа там беше около 190 л/кв. м., което е около три пъти разлика. Вероятно при по-точна прогноза, можеше да има по-адекватни мерки. Но в крайна сметка грешки се допускат”.

Това обяви в интервю за Нова тв министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той обаче оправда метеоролозите с думите, че те правят прогнози, а те винаги могат да се окажат грешни. При всички положения голямото количество дъжд било една от основните причини за случилото се.

Според него при всички положения, когато има толкова тежки материални поражения и жертви, е можело да се направи още нещо.

„Аз съм изключително мотивиран да довършим системата за водите, която включва и системата за ранно предупреждение на национално ниво. Първият етап беше реализиран миналата година и оттогава е в съдебни производства, защото се обжалват производства”, каза още министър Димов. 

По думите му системата за ранно предупреждение би помогнала на властите да осведомят навреме населението за идваща водна заплаха. А това ще доведе до навременна евакуация и предотвратяването на човешки жертви при евентуално природно бедствие.

Димов заяви, че Министерството на земеделието и храните отговаря за извозването на труповете на животните след наводнението.

„Основният проблем, който имаме в момента в Бургаско е, че депото за отпадъци не може да бъде използвано. То няма да може да се ползва в 9 общини в следващите три седмици до месец. Още вчера изпратих писмо до областния управител, в което му препоръчвам решение – отпадъците да се складират във временни депа“, коментира още министърът.

Според него подобни наводнения ставали в цяла Европа.

Междувременно и през почивните дни продължават възстановителните дейности след наводнението в Бургаско. Днес и утре също ще се работи по отводняване, почистване и неотложно възстановяване на повредената инфраструктура в община Бургас, съобщиха от пресслужбата й.

Готов е списъкът със семействата, на които общината ще помогне със строителни материали за домашен ремонт и нова бяла битова техника. Вече са изпратени раници, учебници, тетрадки и учебни помагала за всички деца от село Равнец, които са ги загубили в бедствието.

Домашен социален патронаж на място ще прецени има ли хора, които имат нужда в следващите дни да им се доставя у дома топла храна. В понеделник служители на „Дезинфекционна станция“-Бургас ще започнат да третират пострадалите райони, за да не се развият болестотворни организми от влагата.

Кметът Димитър Николов няма да отмени частичното бедствено положение до понеделник, информираха от общината.