Много българи в чужбина са лишени от възможността да гласуват, затова трябва да работим усилено за дистанционно електронно гласуване. Това заяви президентът Румен Радев на международна конференция на тема "осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха".

"Развитието на технологиите и свободното движението на хора поставят редица предизвикателства пред органите, които организират изборите", посочи Радев. "Има български граждани, пръснати в различни държави, и ние нямаме капацитет да осигурим секции навсякъде. 

Той обаче отбеляза, че този вид вот има и свои проблеми и предизвикателства - да се защитят личните данни на гражданите, тайната и честността на вота.

За разлика от Радев, БСП - партията, която го издигна за президент - бе твърдо против електронното гласуване по време на последните промени в Изборния кодекс. Според левицата рискът от манипулация е твърде голям и няма система, която да гарантира ефективно тайната на вота. От левицата изтъкваха, че в много от топ демокрациите - Германия, Белгия, Холандия и други - бе експериментирано или въведено онлайн гласуване, но после е било отхвърлено.

Домакин на Международната конференция на Асоциацията на органите за управление на избори от Европа (АСЕЕЕО) е Централната избирателна комисия. Те в момента работят за провеждането на симулации на електронен вот, който ще бъде тестван на практика на следващите избори.

Председателката на ЦИК Ивилина Василева отбеляза:

"Форумът има за цел да открои ролята на органите за управление на избори за предоставяне на пълна и точна информация на гражданите относно правото им на глас и другите аспекти на изборния процес и да предостави платформа за обмен на опит и добри практики в тази посока"

Вицепремиерът Томислав Дончев също присъстваше на конференцията, като заяви, че трябва да няма никакво съмнение за достоверността на електронния вот. Например гласуването по постоянен адрес започва да губи смисъл като условие в закона, ако технологично можеш да гласувш от телефона си.

"Тук е важно да поставим и въпроса какво искаме – пряка срещу косвена демокрация. В момента пряката демокрация е напълно технологично възможна, възможна е и всекидневната демокрация. Всяко решение на управляващите може да бъде подлагано на гласуване. Това, от една гледна точка е съвършената демокрация, но се опитайте да си представите какви решения ще произвежда тази демокрация и какъв ефект ще има върху институционалния ред в държави, където този ред вече съществува от един или два века. Бих бил много благодарен, ако обърнете внимание на тази провокация“, каза още той.