Днес Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в СГС обвинителeн акт срещу Йоан Матев за извършено от него "убийство по особено мъчителен за убития начин". Престъплението е по един от най-тежките членове на НК - чл. 116, който при възрастен извършител предвижда включително до живот без право на замяна.

"Йоан Матев е предаден на съда за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в парка ,,Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов, като му е нанесъл един удар с нож, допълват прокурорите.

В резултат на това са били засегнати жизненоважни органи и е настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия."

"Георги не е починал веднага. Няколко минути е изпитвал изключително силни предсмъртни болки, осъзнавал е какво се случва и - както казват експертите - е съзнавал състоянието си на безпомощност, ужас и обреченост", допълни днес говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Така тя поясни защо деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“.

Едно от най-дълго разследваните убийства напоследък в България така и си остава... без мотив.

В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Г. И. случайно на пейка в Борисовата градина. Въпреки че двете момчета не се познавали, преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си (ножът е с острие 18,5 см, б.р.).

В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието, допълват още от прокуратурата.

Хипотезата за умисъла пък се извежда от това, че след това Йоан е избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Всъщност братът на Йоан казва, че той му признал, че "станало грешка", защото искал да ограби едно момче в Борисовата градина.

"Ще настояваме за максималното наказание и то е 12 г. лишаване от свобода - каза днес Румяна Арнаудова по повод "редукцията", която се прилага спрямо непълнолетни. - Той е бил непълнолетен, но вменяем към момета на извършване на деянието – могъл е да разбира и да осъзнава постъпките си."

Законът предвижда при такава ситуация Матев да получи от 5 до 12 години.

Обвинителният акт идва дни след като първоинстанционният СГС го пусна, защото вече е "надлежал" законно установения таван от 8 месеца в ареста.

Утре обаче САС ще гледа мярката за неотклонение на Йоан по протеста на прокуратурата.

"Процедурите не спират времето", каза днес Арнаудова и изрази надежда, че апелативните съдии ще се съобразят с тях и ще оставят вече 20-годишния мъж в ареста.