Американската телевизия Ен Би Си уволни днес водещия Мат Лауър.

Причина са оплаквания срещу него за непристойно сексуално поведение на работното място, обявиха от прорамата.

Новината бе съобщена в разгара на шоуто "Днес", чийто водещ бе Лауър.

"Ние сме съсипани", обяви журналистката Савана Гутри.

"Днес" е едно от най-популярните и най-печеливши американски телевизионни продукти. Лауър бе водещ на шоуто в продължение на две десетилетия. По тази причина уволнението му дойде като шок за зрителите.

Но не бе така за колегите му от шоуто, отбелязва Си Ен Ен. Те отлично знаят, че редица медии разследват поведението на водещия извън кадър.

Оплакването срещу Мат Лауър било подадено в понеделник вечерта. Това е първата жалба срещу водещия за целия му стаж в Ен Би Си. Но на ръководството били представени факти, които навеждали на мисълта, че този инцидент може да не е изолиран. Такова било съдържанието на изпратено до служителите съобщение от шефа на Ен Би Си Андрю Лак.

Всъщност Лак и другите началници в Ен Би Си от седмици насам знаели, че скоро на бял свят могат да излязат компромати срещу Лауър.

Журналисти от в. "Ню Йорк таймс" го разследвали няколко седмици, твърдят източници на изданието.

Лауър разговаря с Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 г.

Двумесечно разследване провели репортери от нюйоркското бюро на сп. "Варайъти". То било заради обвинения срещу Лауър в сексуално насилие. Жертвите били "редица", твърди в туитър Рамин Сетуде - шефът на бюрото.

Мат Лауър засега не е открит за коментар. Говорител на Ен Би Си отказал да направи коментар извън съдържанието на разпространеното от Андрю Лак послание.

Лауър е поредната публична звезда, паднала заради обвинения в непристойно сексуално поведение. Преди седмица Си Би Ес уволни един от сутрешните си водещи - Чарли Роуз. Това стана след публикация на в. "Вашингтон пост" за неговите сексуални домогвания в продължение на години.

Истински порой от публикации се изля по адрес на холивудския продуцент Харви Уайнстийн в "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър".

Актьорите Кевин Спейси и Луис Си Кей бяха отстранени от проекти с тяхно участие, след като обвиненията срещу тях станаха публични.

Същата участ сполетя журналистите Марк Халперин от Ен Би Си и Майкъл Орескис от Ен Пи Ар.

Лауър се здрависва с руския президент Владимир Путин.

С уволнението на Мат Лауър от екрана си отива едно от най-разпознаваемите телевизионни лица. Това става в момент, в който сутрешните новинарски програми все повече увеличават значението си за новинарските отдели.

"Това е тъжна сутрин за "Днес" и Ен Би Си. Както сигурно разбирате, ние сме съсипани. Сърцето ми е разбито заради Мат", заяви в сутрешното предаване Савана Гутри, която остана дотогава бе водеща заедно с уволнения си колега.

Тя допълни, че сърцето й е разбито и заради жената, овинила Лауър. И изтъкна, че е необходимо жените да се чувстват спокойни, когато астават срещу мъже насилници.

59-годишният Мат Лауър стана водещ на "Стек" през януари 1997 г. Дотогава в продължение на три години той четеше новините. Журналистът бе главна фигура в отразяването за Си Ен Ен на атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. и други исторически събития.

Според договора му, за който се твърди, че изтича догодина, Лауър получава десетки милиони долари годишно.