Има шест "политически племена" в Европа. Разделението е според начина, по който европейците се самоидентифицират, според изследване на Chatham House , представено в петък.

То проучва над 10 000 европейци в 10 страни на ЕС относно техните разбирания по широк кръг политически и социални въпроси. Заключението е, че сегашният поляризиран дебат на проевропейски настроените хора срещу антиевропейците не обхваща изцяло сложността на европейския политически спектър.

Най-голямото политическо племе, което представлява 36 на сто от извадката, са т. нар. колебаещи се европейци.

Те се гордеят, че са част от ЕС, но имат своите резерви по теми като имиграцията. Когато трябва да избират между по-голяма интеграция и национален суверенитет, клонят към второто. Като цяло членовете на това племе са по средата по много въпроси и имат нужда допълнително да бъдат убеждавани за достойнствата на ЕС.

Втората най-голяма група е идентифицирана като "доволните европейци". 23 на сто от анкетираните попадат в тази група. Тук са основно проевропейците оптимисти. И все пак, когато стане дума за по-нататъшна интеграция, това племе предпочита запазване на сегашното състояние на нещата.

В единия край на скалата са отхвърлящите ЕС. Те са 14 на сто. На другия полюс са федералистите, 8 на сто от всички анкетирани. Тези две групи имат напълно противоположни виждания. Според първите ЕС е антидемократичен съюз, а вторите искат по-голяма интеграция в Обединени европейски щати. И въпреки че тези две групи са относително малки, техните членове изглежда, че имат непропорционално голямо влияние на политическата сцена, твърди изследването.

Следващото политическо племе се състои от т. нар. въстаници срещу ограниченията, които искат по-демократичен ЕС, с по-малко правила, като властта се върне донякъде обратно при държавите членки. "Когато става въпрос за споделяне на отговорност, членовете на това племе смятат, че всяка държава трябва да поеме своя дял от бежанци."

И накрая са фрустрираните проевропейци, които искат по-интегриран ЕС, движен от прогресивни ценности.

"Най-голямото предизвикателство пред политическите лидери е да ангажират племето на колебаещите се европейци - това е най-голямата група от хора в ЕС", казва пред "Политико" Томас Райнес, един от авторите на изследването.

Той добавя, че повечето от колебаещите се европейци изглежда, че инстинктивно подкрепят ЕС, но същевременно те имат и много сериозни притеснения относно суверенитета и имиграцията, а голяма част от тях са просто далече от политиката.