Правителството си изми ръцете от ремонта на един от най-разбитите пътища в България - Мездра-Златна Панега, като прехвърли част от отсечката на... община Роман. Това е една от важните пътни връзки в Северозападна България. Бюджетът на община Роман за цялата 2018 г. е 5 233 882, който няма да стигне за нов път.

Участъкът от пътя Мездра - Горна Кремена - Горна Бешовица - Роман - Златна Панега - (Коритна - Български извор), който минава през самия град Роман, вече е публична общинска собственост. Досега трасето с дължина около 2.633 км бе част от републиканската пътна мрежа.

Състоянието на пътя е лошо, тъй като между Мездра и село Долна Кремена минават тежки камиони с камък и жито, а пътят не е предвиден за такива товари. Миналата година от пътната агенция отпуснаха пари за преасфалтиране само на 1500 кв. м от шосето. От фирмата-изпълнител на обекта признаха, че ремонтът е козметичен, съобщи тогава БНТ.

Според прессъобщението прехвърлянето на участъка от 2.6 км от републиканския път III-103 Мездра-Златна Панега за публична общинска собственост е по причина, че "трасето преминава по уличната мрежа на гр. Роман и изцяло през урбанизирана територия".

"Така то вече не отговаря на първоначалното си предназначение да осъществява свързаност на републиканската пътна мрежа на територията на общината. Промяната ще спомогне за постигане на безопасна, комфортна, добре поддържана общинска пътна инфраструктура, което има особено важна роля за създаването на условия за икономически растеж в региона", гръмко обявяват от пресслужбата на МС.

Общинският съвет в Роман е подкрепил прехвърлянето на пътя като общинска грижа. Мнозинство в общинския съвет има ГЕРБ с петима съветници.