Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренън прогнозира "бурни води напред" за САЩ, особено по отношение на международни въпроси, защото президентът Доналд Тръмп е "нестабилен, некомпетентен, неопитен и неетичен", пише The Hill, цитиран от "Фокус".

Джон Бренън.

Бренън заяви, че президентът е "недобре подготвен" да поеме задълженията на главнокомандващ, особено пред нарастващата военна агресия на Русия и Северна Корея.

"Не е тайна за никого, че Доналд Тръмп е много зле подготвен и неопитен по отношение на въпросите, с които трябва да се справи държавен глава, ръководител на правителството, и мисля, че пилците вече се броят", каза Бренън.

И допълни:

"Страната трябва да има увереност, че можем да се справим с руския президент Владимир Путин, който показва мускули във военно отношение, че можем да се справим със Северна Корея. Но ако в Овалния кабинет имаме човек, който е нестабилен, некомпетентен, неопитен и също неетичен, тогава ни очакват бурни води“. 

Междувременно Международният валутен фонд предупреди днес, че протекционистките мерки, които възнамерява да приложи американският президент Доналд Тръмп, ще навредят и на американската икономика, предаде Франс прес.

Вчера Тръмп обяви планове да наложи мито от 25 процента на внасяната стомана и от 10 процента на алуминиеви продукти, за да подкрепи американските производители и работните места. 

"Ограниченията на вноса, обявени от американския президент, ще нанесат щети не само извън Съединените щати, но и на самата американска икономика, в това число производствената индустрия и строителния отрасъл, които са големи потребители на алуминий и стомана", заяви МВФ в комюнике.

"Ние сме обезпокоени, че предложените от САЩ мерки фактически ще доведат до разширяване на практиката, при която страните използват съображения за националната сигурност, за да оправдаят всеобхватни ограничения на вноса", се казва още в изявлението на говорителя на МВФ Гери Райс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на критиките срещу плана му да наложи мита на вноса на стомана и алуминий, като заяви, че САЩ не се страхуват от търговски войни, предаде ДПА.

Когато една страна (САЩ) губи милиони долари от търговия практически с всяка страна, с която прави бизнес, търговските войни са нещо добро и лесно за печелене, туитна Тръмп.

"Например, когато имаме търговски дефицит от 100 милиарда долара с някоя страна, която се прави на много умна, не търгувай повече с нея и спечели. Лесно е!", заяви американският президент. 

Снощи Тръмп обяви планове да наложи мито от 25% на внасяната стомана и от 10% на алуминиеви продукти, които идват след други, по-раншни мерки за високи мита върху соларните панели и пералните. 

Президентът смята, че митата ще запазят американските работни места, но много икономисти казват, че те ще доведат до повишение на цените за секторите, ползващи стомана и алуминий като автомобилната и петролната промишленост, което ще унищожи работни места.

Европейската комисия ще реши на 7 март как да отговори на митата върху алуминия и стоманата, съобщи говорителят на Еврокомисията Александър Винтерщан.

"Оставаме в готовност да реагираме бързо, твърдо и пропорционално според правилата на Световната търговска организация. Първо, ЕК ще изготви контрамерки, за да балансира ситуацията. Второ, ще наблюдаваме пазара отблизо и, ако има опит да се внасят изделия от стомана в ЕС, ние ще предложим предпазни мерки за стабилността на общия пазар. Трето, ще работим по-засилено с останалите ни партньори, за да потърсим съвет как да се уреди тази спорна ситуация със САЩ в СТО при най-ранната възможност".

Винтерщайн отказа да коментира думите на Тръмп, че търговските войни са добри и се печелят лесно, но припомни, че според ЕС в търговията има две печеливши страни, а не една печеливша и една губеща.